Vrijdag 19 juli 2024
Twentesport

Rutte Ja, Rutte nee

Geplaatst op 10 maart 2023 door   ·   Geen reacties

Langzaam maar zeker komen de politieke kopstukken, al of niet het haar geverfd, al of niet met toupetje of haarstukje aan de achterzijde, hun eigen nest uit om vervolgens het nest van anderen te bevuilen. Of zelfs, dat ze bij elkaar in het zelfde nest duiken om daarna te betwisten wie nu welke helft krijgt. Attje Kuiken en Jesse Klaver blijven in discussie  — lees gevecht—wie nu de linkerhelft krijgt of wie nu de rechterhelft mag innemen. Onder vrienden noemen we dat ‘kruislinks vermenigvuldigen’.  Wat het ook mag zijn, politieke standpunten die door de regel zwaar beargumenteerd werden, zijn nu plotseling boterzacht. Zouden Kuiken en Klaver daar ook ervaring mee hebben? Wat is nu links, wat is rechts en wie gaat door het midden? Nederland dat altijd een liberalistische visie op de samenleving heeft –gehad?- raakt het zicht bijster. Of zoals bij een van de Belgische commentaren te lezen valt: “ ..Mensen die veel blabla verkopen maar niets realiseren zijn de verraders van het liberalisme, met één verschil dat de premier democratisch is verkozen..”. Dat ook België mee kijkt naar de Nederlandse politieke verhoudingen, zal geen verrassing zijn. Een kleine twee-honderd-jaar geleden was België nog Nederlands grondgebied. En toch is België eigenlijk Nederland… of andersom? Wij hebben Prins Bernhard die het kruislinksvermenigvuldigen heeft uitgevonden. In België is het Prins Albert die in de leer is geweest bij ‘onze’ schijnheilige.

Maar wat kan onze premier daar mee? Veel gaat onder de radar. Later blijkt hoe het werkelijk is gegaan door ons een blik achter de coulissen van de omroepen te gunnen. Kijk nu naar alle rumoer om wie aan welke talkshowtafel komt. En wie worden uitgenodigd voor de provinciale verkiezingen? Het lijkt er op alsof John Heitinga de kiezer moet aansporen om het straatvoetbal op een pleintje in de Amsterdamse achterbuurt te steunen.

Wat kunnen de interviews van topsporters dan verhelderend zijn. Afgelopen weekend de WK-schaatswedstrijden in Thialf. Het hoe, waarom en welke inspanningen daarvoor nodig waren om eremetaal binnen te halen. Jutta Leerdam, zij vindt zichzelf het mooiste meisje uit de schaatsschool, wist haar prestaties terug te brengen naar begrijpelijke begrippen. Daar kan Rutte nog veel van leren. Hij zal dat kunnen bewijzen bij de jongens van Vandaag Inside. Als…, komt Rutte nu wel of niet op maandag 13 maart bij Vandaag Inside?

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief