Maandag 17 februari 2020
Twentesport

Tom op z’n best

Geplaatst op 29 september 2019 door   ·   4 Reacties

Tom Egbers, die afgelopen zomer tijdens zijn vakantie werd getroffen door een hartinfarct, is dermate goed hersteld dat hij volgens de berichten binnenkort weer aan het werk kan. Dat is geweldig nieuws, zeker als hij weer gaat doen waar hij het beste in is: het vertellen van verhalen, onder meer in boeken, maar ook in documentaires. Zijn boek over Steve Mokone, bijgenaamd de zwarte meteoor, was en journalistieke prestatie, fantastisch om te lezen en de naar aanleiding daarvan gemaakte film een genoegen om naar te kijken. In die journalistieke sportdisciplines heeft hij zich subliem getoond. Dat gaat hem, vermoed ik, ook beter af dan het presenteren van een live-programma, dat naar aard en wezen (v)luchtigheid ademt.

Tom Egbers volgde oudgedienden op, zoals Mart Smeets bij Studio Sport en Jack van Gelder bij Studio Voetbal. Dat waren verkopers, makkelijke praters, met een kwink hier en een slag daar, ze dreven op zelfvertrouwen en waren ware meesters van de improvisatie. Dat heeft Tom Egbers niet, die studeert alles in, kan moeilijk live het hoofd bieden aan onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen.

De geboren Almeloër en getogen Heraclesfan ging nogal eens de mist in als spontaniteit vereist was, als er iets onverwachts gebeurde waar hij niet op voorbereid was en waar de autocue geen soelaas bood. Dan werd hij nerveus, want lag zijn voorbereiding in duigen.

Komt bij dat voor de wedstrijdsamenvattingen en livevoetbaltalkshows Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst goede vervangers zijn gebleken. Ze vervingen Tom Egbers met vaart, verve en flux de bouche, want bleken beter bestand tegen ad rem reagerende bijgoochems als Kees Jansma, Arnold Vermeulen, Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk.

Tom Egbers is een journalistieke romanticus uit de Riestraat, een mooimaker en daarin ligt ook zijn kracht, niet in de waan van de dag, niet in de spontane kwinkslag, zo was hij als gitarist bij Mr. BooBoo en als verslaggever bij Twente Intiem ook niet. Tom Egbers is een mooimaker, een bijslijper, een perfectionist, die graag op script en autocue vertrouwt.

Mijn advies aan hem is zich te gaan toeleggen op de sportjournalistiek waarin hij als geen ander kan excelleren, door mooie programma’s te maken, onder meer over sport en sporters. Daarin schuilt de kracht van Tom Egbers, dan is hij op zijn best.

Scipio

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Geurt says:

  En die kleingeestige sneren naar de grootste club van het Oosten, die moet hij ook blijven geven. Dat is zó Almelo. Dat sneue minderwaardige. Niemand op tv kan oprechter zijn neus ophalen.

 2. Hans says:

  Niet steeds zo calimero-achtig reageren Geurtje…Toch helemaal niet nodig tov de (veruit)oudste club.

 3. Jeroen says:

  Tom het ga je goed, je hebt een waarschuwing gekregen, denk daar aan en hou je haaks. Ooit hoor ik je zeggen dat het met fusieclubs niet goed zal aflopen. Nog even, dan worden deze woorden ook bewaarheid.

 4. Geurt says:

  Wordt weldra door de NPO naar de radio gedegradeerd. Iets waar je goed bij in slaap valt, vlak na Met het Oog op Morgen.
  Truste.
Archief