Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Twents topsportmuseum

Geplaatst op 19 juni 2017 door   ·   Geen reacties

De NOS meldde gisteren dat Sanne Wevers voor een relatief lastig vraagstuk staat. De gouden turnkampioene van Rio 2016 kreeg  na de Olympische Spelen de balk cadeau van het Nederlandse bedrijf dat het toestel heeft gemaakt. De balk is vijf meter lang. Maar wat moest ze met die balk? Waar laat je die? Meer dan duizend ideeën kreeg Sanne toegestuurd. De NOS noemde er een paar. Op haar eigen rotonde in Oldenzaal. Op Papendal. In stukjes gehakt in de kast. In de turnhal in Heerenveen. Of, verwerkt in een kunstwerk, in de open haard, in de tuin als een soort totempaal.

Het beste plan vind ik de Heerenveense turnhal waar ze traint. Wat zal Sanne steeds weer supergemotiveerd zijn als ze oefent op de balk die haar succes bracht.
Maar ja, dan slijt de balk en bovendien zullen de andere meiden er ook op trainen en dat is dan heiligschennis. Het is de gouden balk van Sanne.
Alsof het buurmeisje van Ellen van Langen een week na haar gouden plak op de Spelen van 1992 ook een wedstrijd mag lopen in de spikes die ze droeg tijdens de finale van die befaamde 800 meter?
Zou mijn neef de keeperstrui mogen gebruiken die Sander Boschker droeg tijdens de beroemde drie penalty’s waardoor FC Twente de beker won in 2001?
Of zou Jeroen Dubbeldam zijn beroemde schimmel De Sjiem uitlenen aan een groep vrijgezellen die met een bierwagen een paar dorpen op stelten willen zetten?
Ik dacht het niet.

De oplossing is nogal logisch. FC Twente heeft een museum (verstopt achter de winkel in de Veste), Hennie Kuiper sinds kort ook (in de boerderij waar hij geboren is) en ik neem dat Heracles er ook een wil. Verder is hier op sportgebied geen voorziening waar relikwieën uit het rijke Twentse topsportverleden bewaard worden . Gezien de grote successen en andere memorabele sportmomenten denk ik dat de regio Twente rijp is voor een sportmuseum. Vriezenveen heeft een veenmuseum en zelfs een kachelmuseum, Ootmarsum kennen we van het schoolmuseum, Almelo van het bakkerijmuseum en Enter van het klompenmuseum. Als je dat zo leest weet je het zeker, we hebben zeker zo hard een sportmuseum nodig.

Het beste idee is nog om het museum van FC Twente een betere plek te geven in Enschede of Hengelo (ligt centraler) en annex daaraan een zaal in te richten met cruciale attributen als de balk van Sanne, de spikes van Ellen, het zadel van de Sjiem en de cap van Jeroen, de schaatsen van Jorien ter Mors en Mark Tuitert, de plakboeken van Jan van de Wint, de Jopen Janssen en Schuman, de Kirstens Vlieghuis en Wild.
Ik zou nog vijftig of honderd voorwerpen en waardevolle spullen kunnen noemen. Het zwempak van Marleen Veldhuis, de regenboogtrui van Bert Boom, de hockeystick van Wouter van Pelt en een gouden Olympische medaille van Jorien, want ze kan er wellicht wel eentje missen (komende winter wint ze er weer een paar). E n z o v o o r t….

Wie gaan zich daar hard voor maken? Ik werk eraan mee… Dat is al 1 dus.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief