Maandag 20 mei 2024
Twentesport

1. Joop; 2. Hennie

Geplaatst op 20 juli 2020 door   ·   1 Reactie

Mooie film over het leven van Joop gisteravond. Joop Zoetemelk wel te verstaan. De man die in 1980 de Tour won, maar ook de Ronde van Spanje, het WK, Parijs-Nice (3x), de Waalse Pijl en nog zoveel meer. Ik ging een meter van de tv zitten, wilde geen seconde missen. Een groot renner was het, maar was hij groter dan Jan Janssen die de Tour eveneens één keer won evenals de Ronde van Spanje en het WK en Parijs-Nice en ook nog twee keer in de groene trui de Tour  eindigde, die Parijs-Roubaix won en Bordeaux-Parijs en nog veel meer? Maar dat even terzijde.

Omroep Max deed de vele duizenden wielerliefhebbers een groot plezier met de film over Joop en zijn Tourzege die gisteren precies 40 jaar oud was. Er mankeerde echter één belangrijk onderdeel aan. De nummer 2 van die Tour, Joops belangrijkste concurrent dus in die aflevering, werd nergens genoemd en dat was Hennie Kuiper uit Noord-Deurningen. Je maakt een film over de prachtige Tour-zege van Joop en je noemt niet eens dat de nummer 2 ook een Nederlander was. Het is namelijk een buitengewoon bijzonder moment in de Nederlandse sportgeschiedenis dat de nummers 1 en 2 van de Tour twee landgenoten zijn. Misschien overvalt me nu een vlaagje chauvinisme, maar ik vind het niet meer dan logisch dat je daar even aandacht aan besteedt, even stil bij staat. Stel dat een Spanjaard of Zwitser als tweede was geëindigd, dan hadden we ermee kunnen leven dat hij niet genoemd werd en niet in beeld kwam. Maar de nummer 2 was destijds ook een Nederlander en dat is zo uniek dat het in zo’n film zeker niet onvermeld dient te blijven.

Al eerder dit jaar kwam Joops Tourzege in de publiciteit toen in Amsterdam het prachtige boek met de titel Ongezien over hem werd gepresenteerd. Echter ook toen was de nummer 2 nergens te vinden. Ik vroeg Kuiper er nog naar. Hij vond het wonderlijk en bijzonder en was er ook verbaasd over. Hij wilde er echter verder geen commentaar op leveren, bescheiden en beleefd als hij is. Hij besefte dat ook hier het bekende devies The winner takes it all van toepassing is. Joop maakte heel Nederland blij en trots, de nummer 2 houdt zich koest. Maar ik vind het een markant moment in de Nederlandse sportgeschiedenis dat de nummers 1 en 2 van de Tour twee landgenoten zijn. Dat hoort dan minstens even genoemd te worden.
Waarvan akte.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Je hebt groot gelijk, mocht Zoetemelk niet gewonnen hebben was Kuiper de eerste geweest. Kuiper stel ik gelijk aan Jansen en Zoetemelk. Heeft voor mij de tour van 1977 gewonnen. groet Jacco Heijnen




Archief