Vrijdag 19 juli 2024
Twentesport

Talenten

Geplaatst op 30 december 2023 door   ·   Geen reacties

Talenten. Je bent er van afhankelijk, zeker in de sport. Een woord met meerdere betekenissen. Heb je talenten, dan wordt je een talent genoemd. Talenten zonder talent bestaan dus niet. En mochten je talenten toch niet zo groot zijn als verwacht dan vervalt ook de titel talent. En ben je al enkele jaren een talent dan is ook het einde nabij.

In het veldrijden krijgt elk jaar wel iemand de titel “talent “. Lever je als jongeling een grote prestatie, wordt je nationaal kampioen of win je een titel, voila, het talent is daar.

Twee Nederlandse renners hebben de afgelopen jaren die titel “talent” zeker verdiend. Goed, er waren er meer, maar deze twee staken er als junior en belofte echt boven uit. Ryan Kamp en Pim Ronhaar schelen in leeftijd een half jaar, maar in de sport is dat dan vaak een jaar. En mede daardoor konden ze beiden mooie successen behalen. Beiden werden Nederlands Kampioen, beiden ook Europees Kampioen, beiden Wereldkampioen. En dan heb ik het over de periode dat ze als junior en belofte rond reden.

Maar nu stokt het even bij Ryan Kamp. Daar waar Pim Ronhaar echt aan het doorbreken is blijven de prestaties van Ryan Kamp ietwat achter. En dus moet hij vertrekken bij zijn ploeg Pauwels Sausen Bingoal. De almachtige Jurgen Mettepenningen heeft gewikt, gewogen en besloten. En als je de resultaten van Ryan bekijkt, die lijken inderdaad nergens op. Eén overwinning, de Internationale Cyclecross in Ruckphen. En liefst twee keer niet bij de eerste tien, twee keer op 15 starts. De vijfde plaats op het Europees Kampioenschap? Telt niet mee. Vijfde in de wereldbekerwedstrijd in Troyes, zevende in Dublin, alle wereldbekerwedstrijden bij de eerste tien. Telt niet mee voor Mettepenningen.

Wat moet je in hemelsnaam nog meer presteren om niet te worden ontslagen, c .q. geen contractverlenging te krijgen. Telt alleen een plek bij de eerste drie ? Zijn de resultaten bij Pauwels zo goed dat de lijst van Ryan hier schril tegen afsteekt ? Dacht het niet. Mettepenningen heeft gekozen voor de beloften-kern, zo gaf de Wielersite aan. Het zal wel. Te weinig resultaten, te weinig doorgestroomd naar de top. Tja, hij is ook al 23 geworden op 12 december. Net belofte af dus.

Beste Ryan, maak je niet druk, natuurlijk krijg jij ergens een ( goed ) contract. Want er zijn toch zeker ploegleiders die wel oog hebben voor een echt talent. En om op deze manier als grof vuil aan de kant te worden gezet, dat verdien je niet. Er schijnen wat contacten te zijn, hoop doet leven. En een nieuwe werkgever, een nieuw team, het kan zo maar net die prikkel geven om weer mee te gaan doen om  een podiumplaats.

Niet iedereen denkt als Mettepenningen. Gelukkig maar.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief