Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Daar komen de Tukkers!

Geplaatst op 16 december 2023 door   ·   Geen reacties

Het seizoen op de weg zit er inmiddels op, de meeste aandacht gaat uit naar het veldrijden. Een mooi moment dus om eens te kijken naar hoe de Twentse profs het er dit jaar afbrachten. Dat moet ik onmiddellijk nuanceren en aanpassen tot één renner, Rick Pluimers uit Enter, maar kijken we vooruit naar 2024 , dan komen we uit op drie renners. Want naast Pluimers gaan ook Lars Boven uit Reutum en Jelle Johannink uit Denekamp zich in het beroepspeloton melden. Een flinke groei dus. Tijd om eens te kijken hoe hun weg naar het profpeloton is verlopen, en voor wat betreft Rik Pluimers hoe zijn eerste profjaar is gegaan.

En om met die laatste te beginnen, Rick Pluimers kan terug kijken op een goed seizoen als eerstejaars prof bij Tudor, het in de hoogste divisie debuterende Zwitserse profteam, waarin Fabian Cancellara een belangrijke rol speelt. Doelstelling: bouwen aan een team dat binnen afzienbare tijd moet doorstromen naar een vaste waarde binnen het profwielrennen. De Enternaar kreeg een duidelijke opdracht mee, ga je verder ontwikkelen, zonder al te veel druk van boven af. Echter, In de loop van het jaar werd zijn tweejarige contract al opgewaardeerd tot vier jaar. De conclusie is duidelijk, Rick Pluimers heeft een prima entree in de wereld van het beroepswielrennen gemaakt. Een flink deel van de overwinningen van sprintkanon Arvid de Kleijn kwamen mede door het voorbereidende werk van Rick Pluimers. En met twee klasseringen op het podium ( tweede in een etappe in de Gree Tour of Guanxi, derde in een etappe in de Settimana Coppi e Bartali ) mag hij zeker tevreden zijn.

Na vier jaar in het Jumbo-Visma Opleidingsteam Team te hebben gereden gaat Lars Boven een mooie stap maken. De komende twee jaar komt hij uit voor Alpecin-Deceuninck, het World-Tour team van onder andere Mathieu van der Poel. En wie zijn ontwikkeling als renner eens tegen het licht houdt kan niet anders constateren dan dat dit een terechte beloning is . Hoewel zijn prestaties lang niet altijd de kranten haalden waren ze er wel degelijk. Diverse top drie klasseringen, hij won het puntenklassement in Olympia’s Tour, werd vierde in Parijs-Roubaix bij de beloften, tweede in de GP Cerami en opnieuw vierde in de Super 8 Classic waar hij in een kopgroep van vijf op de meet af stormde, samen met onder anderen winnaar Mathieu van der Poel . Lars straalt rust uit, weet wat hij kan. Kreeg het talent mee van vader Jan. Geen garantie voor succes, maar wel een voordeel.

En ook Jelle Johannink gaat het komende jaar over naar de beroepsrenners. De renner uit Denekamp komt over van het A-Bloc team. Dat wil niet zeggen dat hij minder buitenlandse ervaring heeft opgedaan dan de andere twee hier besproken renners. Zo reed hij maar liefst vier etappewedstrijden in China, waarbij hij zo ongeveer alle meren van China heeft bekeken. De ronden van Taihu Lake, Poyang Lake en Qinghai Lake, dat is andere koek dan het Zuidlaarder meer of het Veerse meer. Nationaal won Jelle dit jaar de Nummer 1 Limburg Trofee. Ooit was hij al Nederlands Kampioen bij de elite renners zonder contract, nu stapt hij op 27 jarige leeftijd alsnog over naar de profs bij het team van Bas Tietema, TDT-Unibet. Zou zo maar eens goed kunnen uitpakken.
Een Enternaar, een boer uit Denekamp en een Reutummer met een mix van Gronings- en Zwitsers bloed in de aderen. Totaal verschillend, maar wel een overeenkomst. Het zijn Tukkers.
Succes verzekerd!

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief