Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Doelverdedigers

Geplaatst op 19 januari 2014 door   ·   7 Reacties

De eerste wedstrijd na de winterstop was meteen een mooie. Zowel voor FC Twente als ook voor Heracles was het van groot belang om goed te herstarten. Beide ploegen hadden tactisch de zaken goed op orde.

Wat me in deze wedstrijd vooral opgevallen is, is het spel van de beide doelverdedigers Marsman en Pasveer. Beide keepers hebben een geweldige trap in de benen en durven ook mee te voetballen waarbij ik Marsman vaak op de zestienmeter zie staan om als een soort libero te fungeren, vooral als zijn ploeg opgepresst speelt met de laatste lijn tegen de middenlijn aan. Eigen verdedigers worden geïnstrueerd om hun keeper op het goede been in te spelen, zodat ze de bal meteen kunnen verwerken. Daarentegen worden de aanvallers van de tegenpartij door hun coach geïnstrueerd om op zijn goede been door te jagen (beiden zijn “rechts”) om hem te dwingen dat hij naar zijn zwakke been moet gaan. Echter, de beide keepers kunnen ook met links goed uit de voeten en raken ook niet in paniek als ze opgejaagd worden. Beiden kunnen de bal over 40-50 meter op je stropdas leggen.

Pasveer en Marsman speelden een heel sterke wedstrijd. Moderne keepers zijn het die niet alleen met de handjes maar ook met de voetjes uit de weg kunnen. Als ik dat vergelijk met de keepers waar ik mee gespeeld heb, is dat een enorme verbetering. We hadden bij AZ/Alkmaar Ricky Mescovic, een beer van een vent van 1.95 meter, die uit Joegoslavië kwam. Een echte atleet die voortkwam uit de handbalsport en omgeturnd was tot voetbalkeeper. Op de lijn was hij onverslaanbaar en wat ik zeg, hij bleef daar ook staan..!! Balletje voor de pot uit voorzetten/corners/vrije trappen, Ricky was niet van de doellijn af te branden. Ron Spelbos en ik moesten alle ballen weg koppen; al was het twee meter voor de doellijn. Ricky scheet in zijn broek als hij de doellijn moest verlaten. “Jullie winnen toch alles”, zei hij dan. Over meevoetballen was helemaal niet te praten, maar toch was het een geweldenaar en een geweldige prof, trainen en trainen…deed hij.

Wat het meevoetballen betreft zijn de goalies nu beter onderlegd. Ik denk dat Pasveer en Marsman ook echte profs zijn. Hopelijk moet FC Twente niet “bangen” dat Tadic de club als nog voor 1 februari verlaat. Want hij is voor dit jonge elftal van heel groot belang… Of de club moet het geld wat zijn transfer oplevert, hard nodig hebben.

Kan iemand in de club nu eindelijk Castaignos een keer vertellen dat hij dat irritante houdinkje moet laten varen? Voetballend zit er langzaam maar zeker verbetering in, hij heeft er al elf goals inliggen, dus dat gaat ook de goeie kant op, maar hij moet stoppen met die ”Toivonnen-achtige” trekjes….

Delen is sportief

Reacties (7)

 1. Jeroen says:

  Theo wordt het niet eens tijd dat jij je diensten aanbiedt om verdedigers eens te leren hoe ze moeten verdedigen? Als ik naar het “lucht verdedigen” bij de 1e goal van Twente (Davidson) en de goal van Heracles (Bengtsson en Bjelland)kijk, dan springen mij de tranen ik de ogen. Wat een stelletje prutsers! Ze zijn geen uitzondering in de eredivisie, ik weet niet waar de profs een hele week mee bezig zijn. Maar blijkbaar kunnen de trainers ze niet beter maken, of krijgen we gewoon het nivo wat we verdienen. Laten we dan onze hoop op de jeugd zetten. Aan ouders dan het advies, zorg dat uw zoon zichzelf ontwikkeld als verdediger, hij hoeft helemaal niet zo heel goed te zijn, een profcontract is dan verzekerd.

 2. Geurt says:

  De gebaartjes van Castaignos moeten de indruk wekken dat we hier overduidelijk met een aanstormende wereldspits te maken hebben. Wereldspitsen maken echter geen gebaartjes. De afzichtelijke intikkers van deze draak van een spits schreeuwen echter om ingetogen bescheidenheid met de kop beschaamd naar beneden. Een bal aannemen en verwerken doen ze in de F9 van Flamingo’s toch wel strakker. Vingers in de lucht doen, jonks !

 3. Fred Haarsma says:

  Pasveer en Marsman behoren tot de vijf beste keepers van de eredivisie. En FC Twente heeft ook nog Boschker, Stevens en Bednarek achter de hand…. Daar zit misschien wel de opvolger van Pasveer tussen. Hint voor Smit en Hoogma!

 4. Jos says:

  theo, waarom heb je nog geen niewe club. ze kunnen veel van je leren, denk ik.

 5. Jeroen says:

  Als Theo de verdedigers van Heracles en/of Twente 10% beter maakt heeft hij zijn salaris al terugverdiend!Met alle respect, ik kan mij niet voorstellen dat Michel Jansen van Twente de verdigers echt kan leren hoe ze moeten staan, tackelen, positie kiezen etc. De grondbeginselen van het het echte verdedigen, zelfs dat kunnen de dik betaalde profs anno 2014 niet, eigenlijk is dat schandalig.

  • Geurt says:

   Michel Jansen is een observator, hij doet geen bal, maar bekijkt op neutrale wijze de training om de verscholen CBV-spion voor de gek te houden. Daarna gaat hij zo onopvallend mogelijk weer naar huis. Joop wil het zo, dus dan doet Jansen dat. Pas op vrijdagmiddag wordt hij fysiek actiever tijdens een monotone persbabbel vol bekende McClaren-quotes.

   • Jeroen says:

    Ach laat ik ophouden met mijn commentaar op de marionet Jansen te geven. Erger vind ik de journalisten, als je een beetje kloten hebt ga je toch niet meer luisteren naar wat deze man op vrijdagmiddag en na de wedstrijden te brabbelen heeft? Gewoon een wedstrijdverslag maken en speler wat vragen stellen en dan naar huis! Ik wil ze bij Twente wel eens zien als er tijdens het perspraatje niemand komt. Maar wie van de journalisten neemt nu eens het initiatief? Ik kan het wel voorspellen… niemand!
Archief