Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Trainingskamp?

Geplaatst op 13 januari 2014 door   ·   2 Reacties

FC Twente is in de aanloop naar de tweede seizoenshelft niet op trainingskamp gegaan. Waren de kosten of gewoonweg ‘niet noodzakelijk’ de afweging. Ik ga van dat laatste uit. Sowieso kunnen alleen de echte, grote clubs kostendekkend zo’n trainingskamp doen. Maar is zo’n wintertrainingskamp wel noodzakelijk? Vaak resten na het korte Kerstreces nog slechts veertien dagen tot de eerste competitiewedstrijd. Weinig tijd dus. Als er geen nieuwe trainer voor de groep staat of er zijn nauwelijks wisselingen in de selectie, dan zie ik het nut van zo’n trainingskamp niet.

Ga lekker in Hengelo op het trainingscentrum twee keer per dag keihard trainen. De spelers van 09- tot 18.00 uur aanwezig laten zijn en doe daar alle dingen die je normaal op zo’n trainingskamp ook doet. Na deze ‘werkdag’ kunnen ze dan gewoon weer naar huis. Plan enige oefenwedstrijden op het centrum of kijk of het rendabel is of in de regio of vlak over de grens nog wedstrijden te regelen zijn die wat geld opleveren. De spelers zien het ook niet zo zitten om in zo’n voorbereiding een week weg te gaan, zo vlak voor de competitie. Want naast de zware trainingswedstrijden raken ze dan nog meer verspilde energie kwijt. Lekker thuis bij moeder de vrouw of vriendin, maar wel keihard trainen en bikkelen.

Uiteraard is het zomertrainingskamp in de seizoen voorbereiding wel van groot belang. Vaak zijn er veel nieuwe spelers, soms is er een nieuwe trainer. Dus zo’n groep kan dan mooi naar elkaar toegroeien en men kan de basis leggen en de visie over de geplande speelwijze/wedstrijdbenadering aan de spelers kwijt.

Toen ik trainer van Sparta Rotterdam was, hadden we ook geen geld om zo’n trainingskamp in de winter te bekostigen, terwijl alle andere eredivisieclubs wel gingen. Het was nog in de tijd van normale velden, dus geen veldverwarming of kunstgrasvelden. Mijn spelers toen – Van Gaal, Blind, De Wolf, Fräser, Ellerman, De Goeij et cetera – trainden gewoon veertien dagen lang op een tennisveldje onder de Schie-tribune. Dag in dag uit. Af en toe een uitvlucht naar het strand van Hoek van Holland, want op het strand kun je altijd trainen, wat we overigens met AZ ook altijd deden. Toen alle clubs terugkwamen viel de vorst nog strenger in (Elfstedentocht 1986) dus alle energie om op normale velden te kunnen spelen en trainen was voor niks geweest.

Ik ben benieuwd naar de opstart van de tweede seizoenshelft volgende week, die voor zowel Heracles als FC Twente van groot belang is. Normaal gesproken mag dat voor Twente in een thuiswedstrijd geen probleem zijn gezien de kwaliteitsverhouding. Maar wat is normaal in deze competitie?

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. jan says:

    Hee Theo mooi stukkie weer, leuk dat je weer wekelijks gaat schrijven.

  2. Ronnie says:

    Prima zaak deze rentree van de oude meester. En wat vindt jij van PSV Theo. Dat ze Ruiz hebben opgehaald om het kampioenschap te redden.
Archief