Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Zelf opgeleide spelers

Geplaatst op 31 oktober 2012 door   ·   Geen reacties

In de afgelopen weken speelt er bij FC Twente slechts één speler uit eigen opleiding mee, namelijk Wout Brama. Hij is al een rijpere speler, dus vers bloed uit eigen gelederen is er niet of wordt niet gebruikt. Wetende dat McClaren alleen ‘kerels’ in zijn elftal nodig heeft, is dit toch een bedenkelijke ontwikkeling. Zelf opgeleide spelers gedijen heel goed bij de omliggende betaalde clubs waar men een samenwerkingsverband mee heeft op gebied van jeugdopleiding,  zoals afgelopen weken bij Heracles Ninos Gouriye, Thomas Bruns en Mike te Wierik excelleerden. En ook hun doelman Remko Pasveer is van de FC afkomstig.

Is de afstand vanuit de eigen jeugdopleiding naar het eerste elftal dan zo groot dan men niet eigen jeugdspelers inzet om de selectie aan te vullen? Natuurlijk behoort de FC op dit moment tot de top van Nederland. Echte topspelers moet je halen of je moet geluk hebben dat er een goudhaantje tussen zit (bv Ola John en Marko Arnautovic), maar voor de rest moeten er spelers klaar staan vanuit de eigen opleiding, Types als Breukers, Cornelisse, Bengtsson, Douglas, Schilder, Braafheid, Boyata, Kuiper, Brama, Landzaat, keepers et cetera moet je toch zelf kunnen opleiden. Alleen je moet ze wel durven brengen.

Ik denk ook dat zelf opgeleide spelers veel minder op de begroting zullen drukken. Dan blijft er dus meer geld over om echte toppers te halen. Je moet alle energie erin steken om mogelijke kanshebbers daarvoor klaar te maken. De beste trainers moeten eigenlijk op de jeugd staan, ervaren trainers die oog hebben voor de details en natuurlijk moet je ook een hoofdtrainer hebben die daar dan gebruik van wil maken. Eigenlijk moet er van bovenaf een beleid gemaakt worden en moet verplicht gesteld worden dat dat dan ook moet gebeuren. Structureel moeten er drie à vier spelers per jaar klaar staan die rijp zijn voor de eerste elftalselectie. En als je dan een speler als John of Arnautovic goed kunt verkopen, zijn de opleidingskosten voor een paar jaar afgedekt.

Afgelopen weekend bij Feyenoord-Ajax deden bij Feyenoord zes en bij Ajax acht spelers mee uit eigen opleiding. Dus daar kan het wel!! Of zijn deze clubs geen top meer te noemen?

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief