Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Niveauloos

Geplaatst op 10 februari 2014 door   ·   4 Reacties

Er valt voor de pure voetballiefhebber de laatste tijd weinig  te genieten! Dan bedoel ik  de voetbalsupporter die zich  niet laten leiden door de resultaten van zijn cluppie. Afgelopen week heb ik vele wedstrijden gezien en ik moet tot de conclusie komen dat we afglijden tot een bedenkelijk niveau! Sommige wedstrijden waren dramatisch zwak. Welke ploeg kan nog dwingend spelen, de tegenstander zijn wil opleggen. Ik zag weinig herkenbaar voetbal, laat staan vloeiende combinaties in een hoog roulatietempo, wellicht Ajax en FC Twente in fases uitgezonderd.

Als je dat vergelijkt met Duitsland, Engeland, Spanje enz. zijn we totaal op de verkeerde weg. Natuurlijk heeft dat ook met kwaliteiten te maken. De persoonlijke techniek in passing, balaanname-onder-druk is gemiddeld ver onder de maat. Het positiespel, het goed positioneel staan tussen de linies, de driehoekjes zijn ook niet optimaal verzorgd. Daarom kun je ook geen combinatievoetbal spelen, niet als doel maar als middel om tot en goed aanvalsspel te komen.

Dan praat ik nog niet over het verdedigen, wanneer de opponent de bal heeft. Als je nog zag van de week in de wedstrijd FC Twente tegen Heerenveen hoe Tadic stilstaand drie verdedigers uitkapte, dan was dat met alle respect in mijn tijd als speler niet gebeurd. Bal aankijken. voor je houden en niet meegaan in de schijnbewegingen is het devies. FC Twente heeft  relatief weinig goals tegen, maar de helft van die goals had voorkomen kunnen worden. Elke keer worden dezelfde verdedigende fouten gemaakt ook nog in de wedstrijd tegen PSV van dit weekend. We verworden langzaam tot het niveau van eerste  divisievoetbal, nl vecht-/reactievoetbal.

Dus Heren Trainers,
Meer trainen op het positiespel in al zijn facetten, groot veld-klein veld, 2x raken-1x raken, ondertal-overtal, breed veld-lang en smal veld, bij balbezit coachen, wat te doen als de tegenstanders de bal heeft. In detail coachen en dat herhalen en herhalen, totdat de automatismen ontstaan.

En als dan ook nog de fouten voor de eigen goal uitgesloten kunnen worden bij voorzetten,vrije trappen en corners dan is men weer op de goede weg . Over het algemeen kan men niet klagen over inzet en wedstrijdmentaliteit, soms wordt er te hard gewerkt  wat vaak  ten koste gaat van goed en mooi voetbal.

 

 

 

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Baretti says:

  Die Bjelland, daar springen je de tranen toch van in de ogen. Slap en traag.

 2. d.willems says:

  theo geeft les, een toptrainer zonder werk.

 3. Aaron says:

  Vroeger was alles beter,he Theo?

 4. Jeroen says:

  Ja hoor Aaron, ze konden vroeger terminste wel veel beter verdedigen dan heden ten dage. Stelletje slappe dweilen zijn het tegenwoordig.
Archief