Maandag 20 mei 2024
Twentesport

Die Qual der Wahl

Geplaatst op 29 mei 2012 door   ·   Geen reacties

Duitsers kunnen het treffend zeggen. Het slaat natuurlijk op de keuzes die Van Marwijk moet maken. Twee top-centrale spitsen in zijn selectie die respectievelijk in Engeland en Duitsland topscorer waren, te weten Van Persie en Huntelaar. Ook twee vrijwel identieke vormgevers, Sneijder en Van der Vaart. Dat zijn mijns inziens de problemen van Van Marwijk, Hij weet dat het gezeik gaat geven, als hij uit elk van die twee koppels een speler zou laten vallen. Niet alleen bij de jongens, maar ook door de media. Alleen als je wint, blijft het rustig. Bij anders dan dat, heb je altijd verkeerd gekozen. Echter, samenspelen kunnen die koppels niet in mijn optiek.

Van de twee centrale spitsen, Huntelaar en Van Persie, vind ik Huntelaar een meer drie-spitsen-spits dan Van Persie. Van Marwijk kennende doet hij zijn spelwijze geen geweld aan. Hij houdt er zich al jaren aan vast. Naast een normale vier-mans-verdediging, twee leunende middenvelders en een aanvallende vormgever, vlak achter de centrale spits. En beide vleugelspelers moeten zowel ‘diep‘ als ‘hangend‘ kunnen spelen. Dus van 1-4-3-3 systeem kunnen overgaan naar 1-4-5-1 systeem. Beide zijn dus centrale spitsen van klasse, waarbij Van Persie meer voetballend vermogen heeft dan Huntelaar die echter weer door zijn kopkracht vanaf de zijkant bediend moet worden en daarmee boven Van Persie uitstijgt. Van Marwijk moet met beide jongens gaan praten. Samen beginnen is moeilijk. Spelen doen jullie altijd. De ene keer begint Huntelaar en speelt bijvoorbeeld een uur en dan komt Van Persie erin. De andere keer andersom.

In wezen geldt dat ook voor Sneijder en Van der Vaart. Beiden zijn identiek en kunnen ook niet samenspelen. Beide komen op de as het beste uit en hebben ook beide het probleem bij balverlies, want het zijn geen top-ballenveroveraars. Ook komen ze niet tot hun recht als ze ‘vals’ van de zijkanten spelen. Ze bezitten beide ‘das Auge‘, het overzicht.

Robben begint bij mij altijd van rechts. Op, links kun je dan kiezen tussen een frisse Afellay en de werker Kuyt die een beetje over zijn top heen is.  De twee leunende middenvelders zijn bij mij altijd de meedogenloze De Jong en Van Bommel die ook van wanten weet. Aan de bal zijn beide sterk en beheersen het twee keer raken en de one touch. Bovendien raken ze nooit in paniek. Achterin heeft Oranje het grootste probleem. Dat is geen top. Je hebt daarin verschillende mogelijkheden, maar het zijn geen echte Italiaans/Spaanse verdedigers. Beetje te lief. Behalve Bouhlarouz dan. Bijvoorbeeld zo’n verdediger als David Luiz van Chelsea. Die missen we.
Gelukkig heeft Oranje vaak het meeste balbezit.  Maar niet zo spelen als tegen Bulgarije. In die samenstelling, waarbij nooit de achterlijn gehaald werd en Van Persie en Van der Vaart altijd naar binnen trokken. Zo heb je niets aan Huntelaar! We zullen zien hoe Bert dit alles oplost.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief