Maandag 27 mei 2024
Twentesport

Mark van Bommel

Geplaatst op 5 december 2012 door   ·   Geen reacties

Mark van Bommel doet zondag niet mee tegen FC Twente. Zijn zoveelste gele kaart in kort tijdsbestek belemmert de PSV’er om te spelen. Of de FC daar rouwig om moet zijn, valt te betwijfelen. Men zou beter af geweest zijn, als hij wel speelde. Ik vermoed dat Mark “over the hill” is. Het is gebeurd met Mark, althans wat zijn actieve voetballeven op niveau betreft. Hij kan het niet meer bijbenen en moet dat elke keer corrigeren met gele kaarten. Hij heeft heel veel moeite met het “doordekken”. Vaak begint het daarmee. Ik bedoel dan dat het aan de bal nog wel gaat, maar het spelen zonder bal – het dekken – gaat hem minder goed af.
Met het klimmen der jaren wordt dat steeds moeilijker. Ik heb dat zelf ook ervaren als actief voetballer. Dat mee te maken is ook een ervaring, het verval. Het is niet erg, alleen weten vaak de betrokkenen niet dat dat eraan komt. Ze onderkennen het zelf niet. Anderen (de trainers) moeten dat doen. Het heeft in het verleden al veelvuldig tot commotie geleid. Ik herinner me Dick Schoenaker bij FC Twente. Recentelijk zijn Peter Wisgerhof bij Twente en Robbie Wielaert bij Roda JC daar voorbeelden van. Een eventuele vervanging wordt je dan als trainer niet in dank af genomen. Dan moet je hopen dat er direct resultaat gepakt wordt, anders is Leiden in last.

Voor de carrière van Mark heb ik veel bewondering en respect. Schitterende aanjager, die altijd voorop ging in de strijd. Naast PSV heeft hij voor grote clubs als Barcelona, Bayern München, AC Milan gevoetbald. Met zijn energievretende speelstijl slijt je echter sneller. Een libero van vroeger en een keeper gaar langer mee. Nogmaals, Van Bommel was een speler waar elke trainer blij mee is om in de ploeg te hebben. Een winnaar met een geweldige wedstrijdmentaliteit.
Nu is er sprake van dat zijn schoonvader Bert van Marwijk bij PSV Advocaat gaat opvolgen. Dat zal het verblijf van Van Bommel nog wel even verlengen, vermoed ik. Na zijn actieve carrière voorzie ik ook dat hij een goede trainer zou kunnen gaan worden. Zulke spelers moeten behouden blijven voor het topvoetbal, in welke hoedanigheid dan ook.

Voor de kerst krijgen we  nog spannende weken. Vitesse gaat de eerste helft als “Herbstmeister” afsluiten. December wordt een feestelijke maand voor Fred Rutten die vandaag ook nog 50 jaar wordt. Daarmee feliciteer ik  hem alvast.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief