Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Nigel de Jong

Geplaatst op 30 maart 2011 door   ·   Geen reacties

Nigel was terug van de verbanning. Doordat hij een schandalige overtreding had gemaakt bij zijn club Manchester City, was hij tijdelijk niet meer welkom bij het Nederlands elftal. Hij stond wat dat betreft al enige tijd ter discussie om zijn te rigoureuze manier van spelen, ook op het WK in Zuid-Afrika.
Maar nu heb ik in de twee wedstrijden van Oranje tegen de Hongaren een geweldige Nigel de Jong gezien. Hij heeft ervan geleerd, ook al omdat hij in Engeland wekelijks op een hoog niveau moet acteren. Hij voetbalde niet meer zo druistig en ongecontroleerd, maar soeverein en bijna foutloos. Het is voor de niet-insiders niet zo opvallend en spectaculair wat hij doet. Maar wat mij opviel, was de rust en het zelfvertrouwen wat hij uitstraalde. En ik kan u garanderen dat wat hij doet,  heel belangrijk is.  Bij balbezit vormde hij altijd het aanspeelpunt vlak voor de verdediging. Vervolgens raakte hij de bal niet meer dan één of twee keer, als tussenstation. Hij vormde een driehoek met de twee centrale verdedigers en hij stapte altijd uit de lijn, dat wil zeggen: hij was steeds in lijn bereikbaar en stond niet achter een tegenstander zodat ze hem niet zouden kunnen inspelen. In die drukte keek hij altijd om zich heen en op het moment dat hij ingespeeld werd, wist hij wat hij moest doen.
In beide wedstrijd heeft hij bijna geen overtredingen gemaakt. Bij balbezit van de tegenstander blokkeerde hij de aanspeellijnen op hun spitsen en over de grond in de duels was hij heel moeilijk te passeren. Hij was het eerste bastion wat genomen moet worden. Kortom, het was heel mooi om te zien dat hij nooit in paniek raakte.

Naast hem speelde aanvoerder Van der Vaart vanuit een meer controlerende rol. Rafael laat bij balverlies nog wel eens een gaatje vallen en is soms te laat in de omschakeling naar verdedigen. Ook dat loste Nigel perfect op. Zo spelend is hij beter dan Mark van Bommel. Kijken wat Van Marwijk doet als zijn schoonzoon terug is. Van der Vaart durft hij nu niet meer te passeren en de in deze twee wedstrijden schitterend acterende Nigel de Jong moet  hij eigenlijk ook laten staan.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief