Donderdag 13 juni 2024
Twentesport

Normen of discipline?

Geplaatst op 18 januari 2012 door   ·   3 Reacties

Zondagmorgen hadden we met Sportclub Enschede een oefenwedstrijd tegen AJC. Om 11.00 uur in Losser. ‘Uit’, omdat ze van de zomer bij ons geoefend hadden. En waarom om 11 uur? Omdat je dan niet de hele zondag weg bent en je nog wat aan de dag hebt.
Kwart over negen verzamelen op het sportpark. Vijf over negen liep ik de kantine binnen. Zeven spelers (altijd dezelfden) van de vijftien aanwezig. Na vijf minuten dacht ik: “Ik ga maar in een ander kamer zitten”. Want ik voelde aan dat het op tijd komen vandaag – zo vroeg?! – voor velen een probleem zou worden. Als ik ze immers te laat zie komen, moet ik maatregelen nemen en dan hebben we geen ploeg om mee te voetballen. Successievelijk druppelden ze binnen, zes man te laat (volgens info die ik later kreeg) en van twee hoorden we zelfs niets.

Ik weet dat je als trainer van een amateurclub je normen moet bijstellen. Wat dat betreft, heb ik mezelf al enige niveaus teruggezet en mijn verwachtingspatroon bijgesteld. Maar het minste wat je van spelers die in de eerste selectie zitten, mag verwachten, is normaal op tijd komen. Of noemt men dat tegenwoordig ook al discipline. Ik heb verder niets gezegd. Uiteindelijk speelden we de wedstrijd met tien man uit (2-1 winst), want bij enige spelers ontstonden spontaan kleine pijntjes. Het jammere van  een teamgebeuren is, dat de goeden onder de kwaden moeten lijden.

Gisteren hebben we iets anders getraind dan normaal, dat begrijpt u. Want andere strafmaatregelen zijn bij de amateurs niet voorhanden. Of vraag ik te veel? Of ben ik alleen maar een ouwe lul?

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Jeroen says:

  Ach Theo sinds we de militaire dienstplicht in dit land hebben afgeschaft,maak ik mij geen enkele illusie wat discipline betreft. De opvoeding en/of het onderwijs zijn instituten die dat had moeten opvangen. Beiden hebben gefaald, maar dat is niet zo gek als je, zonder aanziens des persoons, iemand tegenwoordig bij de voornaam mag noemen.

 2. Martin Visser says:

  Theo,
  Al mag het koppen van het SCE C1 dan niet zo goed zijn ze zijn altijd wel op tijd!! Ben ik trots op. Afkloppen!!

 3. Anton says:

  @ Jeroen: gelukkig ken ik héél veel amateurvoetballers die wel degelijk heel veel discipline aan de dag leggen en àltijd op tijd zijn. En het uitstralen van autoriteit zit ‘m niet in hoe je genoemd wordt. Wel denk ik dat trainers sommige spelers steeds meer moeten ‘opvoeden’. Maar ja, resultaat is belangrijker dan ongedisciplineerde spelers aan de kant houden. Dat is nu eenmaal inherent aan het vak.
Archief