Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Tactisch sterk of naïef?

Geplaatst op 19 december 2012 door   ·   3 Reacties

De streekderby van afgelopen vrijdag eindigde in een verdiende 3-2 zege voor de FC Twente. Al na twintig minuten had het 5-2 voor de Enschedeërs moeten zijn, maar ze verzuimden de trekker over te halen.
Heracles speelde weer in de 3-4-3 opstelling. Tegen veel tegenstanders zou je zo kunnen spelen, maar niet in een uitwedstrijd tegen een van de (sub)topploegen van Nederland. Vooral de slechte toestand van het veld leende zich er niet voor. Heracles kon het vertrouwde positiespel met de zeer goede middenvelders niet spelen. Door de soppige grasmat liep de bal niet, zoals ze op het kunstgras of een kort geschoren veld gewend zijn.

Ik tendeer ernaar niet consequent 3-4-3 te spelen, maar bij balverlies 4-3-3 en bij balbezit met een doorschuivende vrije man naar het middenveld (achter de bal blijvend) een man-meersituatie  te creëren. Tegen een topploeg in goeden doen was de wedstrijd in de dubbele cijfers uitgekomen. Daar komt bij dat de (nieuwe) rechtsback Milano Koenders geheel op Nacer Chadli was gefocust en hem consequent volgde. Backs moeten in deze speelwijze constant kantelen naar binnen toe als de bal aan de andere kant is, om centrale verdediger Ben Rienstra rugdekking te verlenen. Dus moeten ze hun eigen man loslaten, van positie- naar mandekking en weer terug. Nu konden naast Rienstra bij balbezit van de tegenpartij aan beide kanten van hem twee vrachtwagens passeren, zoveel ruimte was er. Bij deze speelwijze moeten de overige spelers ook meteen druk geven op de bal als ze die kwijt zijn. Dat werd door Heracles niet adequaat en goed gedaan. Het werd daardoor een open huis.

Zoals gezegd, het had veel erger voor Heracles kunnen aflopen en dan wordt het woord ‘naïef’ sneller in de mond genomen. Bij de gelijkmaker van 2-2 hadden Bosz en de zijnen een verdedigende aanpassing moeten doen om minder ruimte weg te geven, te  meer omdat de invallers Janssen en Castaignos ruimte nodig hebben en omdat ze toch al niet hun eigen spel konden spelen.

Het bleef close bij 3-2, maar dat kwam vooral omdat FC Twente verzuimde het verschil groter te laten zijn. Aan de andere kant, Heracles ‘moet’ niet en Twente wel.

Schrijver dezes gaat nu in de winterbreak en wenst iedereen mooie feestdagen toe.

Delen is sportief

Reacties (3)

  1. Jeroen says:

    Ik ben het volkomen met de analyse van Theo eens. Hoe kun je bij 2-2 op een baggerveld zoals toen, nog de illusie hebben om combinatie voetbal te spelen en met een man extra op het middenveld denken de wedstrijd naar je toe te kunnen trekken! Dat veld leende zich vanaf het begin al helemaal niet voor om combinatievoetbal, zoals Heracles dan kan, te spelen. Foute tactische keus van de Heracles trainers. En dan achteraf roepen dat Twente meer kwaliteiten heeft. Ze werd door het naïeve spel van Heracles alleen maar in het zadel geholpen. Want voetballend hebben de middenvelders van Heracles meer in huis dan de Brama’s, Jansen’s en Landzaad’s van deze wereld.

  2. jos says:

    hoeveel punten heeft heracles eigenlijk.

  3. Jeroen says:

    Zit Fc Twente trouwens vanavond ook nog in de koker bij de loting?
Archief