Woensdag 24 juli 2024
Twentesport

Bosz en de zijnen

Geplaatst op 25 mei 2011 door   ·   Geen reacties

Samen met VVV had Heracles de laagste begroting (9 miljoen) van de eredivisie. FC Twente had na Ajax (61 miljoen), PSV (58), Feyenoord (38) de vierde begroting (36) van de eredivisie. De FC heeft in onze regio vrijwel alle aandacht opgezogen, Johan Cruyff Schaal, Europese competitie en vice-meister van de eredivisie. Dat was terecht, ofschoon het voetbal op zich anders was dan de jaren ervoor. Met name het opleggen van hun spel aan de tegenstanders door een uitgebalanceerd positiespel was minder. De prestatie van Heracles is wellicht – in relatie met de hoogte van de begroting – wellicht nog groter  te noemen. Peter Bosz zijn ploeg heeft het maximale gepresteerd dit seizoen.

Na de winterstop haalde Heracles meer punten dan PSV en FC Twente. Ook het aantal goals is onvoorstelbaar hoog, ook meer dan Twente. In zestien wedstrijden werden 35 goals gemaakt, ten opzichte van Twente 30 en PSV 26.

Bosz’ formatie speelde heel herkenbaar en vrijwel altijd in dezelfde samenstelling. Overal driehoekjes op het veld, waardoor de bal heel goed rondging; niet als doel maar als middel om snel tot scoren te komen. Ze hebben mij verrast. Het voordeel van clubs als Heracles is, dat men echt gericht kan trainen. (Sub)topclubs hebben zo’n zwaar programma dat je eigenlijk niet meer aan echt trainen toekomt om accenten te leggen en gericht te werken. Je bent altijd aan het uitttrainen, verzorgen en voorbereiden op de nieuwe wedstrijd in een programma van drie wedstrijden per week en dat weken achter elkaar.

Heracles had dat niet. Zo konden Bosz en de zijnen hun doelen stellen. Wat me ook opviel was de enorme fitheid van de ploeg, vooral ook nog in de eindfase van de competitie. Of de Spartaanse aanpak van Verbeek daar de basis van was, kan ik niet beoordelen. Maar het was wel een feit dat ze vrijwel zonder grote blessures het seizoen zijn doorgekomen.  Laten we de credits daarover echter ook bij de huidige trainersstaf neerleggen, want ook het beloften team (tweede elftal) heeft zeer goed gepresteerd, tweede in de reserve-eredivisie.
Kortom: hoedje af voor Heracles. Respect en chapeau voor Bosz, Krüzen en Kolmschot, maar ook voor directeur Nico Jan Hoogma en last but not least preses Jan Smit.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief