Donderdag 23 mei 2024
Twentesport

Miskoop Theo Janssen?

Geplaatst op 5 oktober 2011 door   ·   3 Reacties

Het is duidelijk dat Theo Janssen niet goed in zijn vel zit. Het is natuurlijk totaal anders als je voetbalt voor de warme, familiaire club FC Twente dan voor het harde, westerse Ajax. Het gaat er daar totaal anders aan toe in  dat typische, hautaine, arrogante milieu vol met dikke nekken. Hij houdt zich groot, maar hij voelt zich klein.

Daar ligt echter niet de kwintessens van het verhaal. Ik heb mijn twijfel over het tactisch vermogen van Frank de Boer. Theo speelt nu als een soort sitter (zoals de Engelsen dat noemen), vlak voor de verdediging. Dat is echter absoluut niet zijn positie. Hij fungeert als aanspeelpunt vanuit de verdediging, moet een driehoek maken met Vertonghen en Alderweireld, welke twee Theo vaak overslaan om zelf de pass diep te geven. Vooral in verdedigend opzicht is Theo niet bepaald een killer, het eerst bastion wat door de tegenpartij genomen moet worden.
Theo is het slachtoffer van de andere twee middenvelders Eriksen en De Jong. Twee aanvallende spelers, waarvan Eriksen natuurlijk een topper is. Ajax voetbalt nu met de punt naar achteren (opdracht Cruijff?) in plaats van met de punt naar voren, zoals ze jaren achter elkaar voetbalden; de beroemde nummer 10.
Nu moet ik eerlijk zeggen dat je met de punt naar achteren op het middenveld in het 4-3-3 systeem beter aan het voetballen komt. Er zijn dan overal driehoekjes op het veld. En de lijn naar de centrale spits is open. Kortweg, je kunt het positiespel beter spelen. Maar Theo komt er in deze tactiek niet goed uit. Hij moet links van het midden ‘leunend’ spelen, met een type als Brama rechts naast zich. Dan komt hij veel beter tot zijn recht. Zijn passes komen daarvandaan veel beter uit dan vanuit de as. Kristen Nygaard, klassespeler vroeger bij AZ, was hetzelfde type als Theo, ook met een geweldige touch. Die kon ook niet vanuit de as spelen. De zogenaamde insiders zeggen dan: Theo moet veel aanvallender spelen. Ook dat is niet waar. Natuurlijk was hij vorig seizoen heel sterk toen hij van Preud’homme dieper moest spelen. Maar het best komt hij tot zijn recht en voelt hij zich senang in de positie die ik hierboven heb beschreven. En Theo is ook die mening toegedaan. Dat is mijn vaste overtuiging. Dus Frank, verlos Theo.

Delen is sportief

Reacties (3)

  1. harry says:

    Eigenlijk is theo een beetje een overschatte speler en dat komt bij die club meer naar de oppervlakte. Laatst in een intervieuw wilde theo de mensen nog wijs maken dat deze positie weldegelijk zijn favorite positie is. Zolang hij uberhaubt blijft spelen zal die club het heel moeilijk krijgen om steeds te winnen wat nodig zal zijn om kampioen te worden.

  2. harry says:

    Eigenlijk moet twente hetzelfde systeem als hen spelen. De drie middenvelders zouden moeten zijn links chadli midden brama en recht janssen. Die buitenste middenvelders moeten dan telkens op de tien positie opduiken en brama blijft controleren. Verder moet zolang er geen goede rechtsbuiten is rosales gewoon rechtsbuiten blijven en bajrami of john linksbuiten.
    Om de selectie aan te vullen met een slimme speler met een goede pass zouden ze de transfervrije robert pires kunnen overwegen. Een paar dagen op proef en bij geschiktheid een uitstekende linkshalf of tien in de perez rol van het kampioensjaar.

  3. […] te kunnen raken wanneer het even minder gaat. En dat juist Theo Janssen nu als nationale voetbalzondebok door het leven gaat, is De Boer een doorn in het oog. Frank is de aanhoudende discussie over zijn […]
Archief