Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Schaakspel

Geplaatst op 2 november 2011 door   ·   5 Reacties

Dat er in de komende tijd bij FC Twente voor Peter Wisgerhof een ander type verdediger of omgeturnde middenvelder gekozen wordt, is duidelijk. In het beoogde tactisch concept van Co Adriaanse zal er van de centrale verdediger verlangd worden op het juiste moment mee te schuiven naar het middenveld om daar dan een man-meer-situatie te creëren en druk te houden. Zodoende kom je dan in de ‘drukte’ te spelen met minder ruimte en tijd. Wisgerhof heeft daar moeite mee en Douglas is dan achterin nodig om met zijn snelheid de ontstane één-tegen-één-situatie te bespelen.

Afgelopen zaterdag liep dat tegen PSV niet al te sterk, maar daar moet op getraind en over gesproken worden, ‘wanneer’ en ‘waar’ zoiets moet gebeuren. De speler die dat in het verleden bij FC Twente perfect beheerste zat aan de andere kant op de bank: Fred Rutten. Ook bij hem is dat niet zonder slag of stoot ontstaan, er is heel veel energie in gestoken.
Nu anticipeerde de trainer Fred tactisch sterk op de situatie door Toivonen meer van ver te laten komen en durfde Bengtsson niet meer door te sluiten en dan vervolgens te confronteren met een lopende/komende middenvelder.  Brama kwam daardoor enorm te zwemmen en had het heel moeilijk tegen Wijnaldum, omdat Chadli en De Jong ook omgeturnde middenvelders zijn, die bij balverlies nog niet de juiste keuzes maken. Daarop had Co weer moeten reageren door De Jong niet naast Janko te laten spelen om Marcelo en Bouma af te jagen, maar een linie terug te laten zakken om zo dan de ontstane situatie te elimineren.

Sowieso zou ik in dit soort topwedstrijden (nationaal ‘een paar’ en internationaal)  in zijn algemeenheid er niet voor kiezen om met Janko te beginnen. Ik zou hem later brengen indien dat nodig is. In alle andere wedstrijden moet hij uiteraard altijd spelen. Dan kan De Jong dieper beginnen en kan hij kiezen voor Fer/Janssen/Landzaat als derde middenvelder, afhankelijk van het type tegenstander. Een centrale verdediger zal dan ondersteunend achter de bal meekomen, waarbij dus de bal dan altijd voor hem uit moet zijn.

Schitterende wedstrijd was het. Met heel veel fouten. Misschien daarom zo aantrekkelijk voor de neutrale toeschouwer. De rode kaart van Strootman was bepalend, maar niet gerechtvaardigd.  Terecht haalde Fred dat na de wedstrijd aan, alhoewel hij tegen zijn gewoonte en natuur in wel heel lang bleef doorzagen over dat geval. Kon je gelijk merken hoe belangrijk de wedstrijd voor hem was. PSV gaat hoge ogen gooien, heeft een sterk middenveld en gevaarlijke aanval, maar achterin is het geen top!  Mooie competitie wordt het.

Delen is sportief

Reacties (5)

 1. Martijn Aalderink says:

  Theo, wanneer De Jong je ene middenvelder is en je aangeeft dat Fer/Janssen/Landzaat als derde middenvelder gaat spelen. Kies je dan voor Chadli als tweede middenvelder en laat je Brama uit de ploeg, of net andersom? Of gaat in jouw concept Chadli naar de vleugel?

 2. Hennie Loman says:

  Eredivisie live had met Aad de Mos afgelopen zaterdag een prima analyse over deze wedstrijd.
  Of niet Theo??

 3. Hans van den Berg says:

  Wel opvallend dat een gelouterde trainer als Co zijn spelers pas tijdens de wedstrijdbespreking,vlak voor de wedstrijd, overvalt met zijn opvallende tactiek. Je zou verwachten dat dit al tijdens een trainigswedstrijd geoefend en besproken zou zijn. Ik denk dat hij teveel middenvelders heeft en te weinig echte verdedigers. Rosales(verdedigend zwak),Tiendalli(kop noch kont) Buysse en Cornelisse ( beiden aanvallend zwak met slechte eindpass) Wisgerhof ( loopvermogen wordt minder) enz.
  Lijkt me beter om komende weken met een vaste achterhoede te spelen, waarbij 1 van de 4 door kan schuiven, al naar gelang de tegenstander, Brama en landzaat controlerend naar binnen staan en als Janko wel speelt, Luuk de Jong als diepgaande middenvelder met de punt naar voren laten spelen. Fc Twente moet roeien met de riemen die ze heeft waarbij kapitein Co een rechte koers moet varen.

 4. harry says:

  De selectie is totaal niet goed samengesteld. Er zijn drie rechtshalven fer jansen en landzaat en geen linkshalf want leugers is niet goed genoeg. Dan is er geen linksback want tiendalli is matig verdedigend en hij kan niet aanvallen dus dat is voetballend ook moeilijk. De tactiek was lachwekkend want en de spelers zijn er niet goed genoeg voor want de jong is geen middenvelder en chadli eigenlijk ook niet en ze kennen de tactiek niet alleen die van met landzaat of jansen. Van bengsson die al moeite genoeg heeft in de verdediging kun je niet meer verwachten.

 5. harry says:

  Er moet wat op de transfermarkt gebeuren links achterin links op het middenveld en creatief op het middenveld en centraal achterin. Er zijn te veel spelers die het gewenste niveau niet hebben en waar afscheid van genomen moet worden.
  Overigens was het een terechte rode kaart van het inkomen was al gevaarlijk en de jong wordt op zijn enkel geraakt maar omdat hij er niets aan over hield was het ineens een kleine overtreding.
  Ook was het zeker geen geweldige wedstrijd want het was een te eenzijdige wedstrijd door de tactiek van de trainer.
Archief