Woensdag 24 april 2024
Twentesport

TOP (vleugel)verdedigers gevraagd bij de FC

Geplaatst op 21 september 2011 door   ·   2 Reacties

Nu Co Adriaanse enige tijd onderweg is, denk ik dat hij een goed beeld heeft gekregen van de mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn selectie. Ik vermoed dat hij niet helemaal content is met het juiste evenwicht, met de balans van zijn selectie.
Natuurlijk staat de FC nog steeds bovenin, maar ik denk dat dit seizoen  niet op de juiste en adequate wijze is gereageerd op het vertrek van Bryan Ruiz en Theo Janssen. Dit in tegenstelling tot de vorige seizoenen toen dergelijke topspelers vertrokken. Uiteraard zijn Willem Janssen en Leroy Fer talentvolle middenvelders en is Cornelisse een nuttige back, maar het ontbreekt de FC op dit moment aan TOP vleugelspelers en idem -verdedigers. Bajrami komt net terug, heeft nog niet veel laten zien (heeft wel veel gekost). Chadli wordt gemist en van de beide talentvolle youngsters John en Berghuis kun je op dit moment slechts incidenteel gebruiken maken.  Een type als Verhoek (ADO) of Berends (nu AZ, vh Heerenveen) hadden beter gepast en waren niet duur geweest.

Maar het meest opvallend vind ik het niveau van de vleugelverdedigers. Cornelisse, Tiendalli (zijn beide transfervrij gekomen), Buysse, Rosales et cetera zijn middelmatige backs en niet geschikt voor een club die pretendeert constant bij de eerste drie te willen eindigen. Cornelisse heeft een goede mentaliteit, maar mist de klasse voor de top, Tiendalli vind ik vlees noch vis en Buysse is aan de bal een goede speler, maar is net als Rosales geen echte back. Bij deze spelers gaan tegenstanders binnendoor of ze zijn ze ineens in het geheel kwijt.  Buysse heeft de mogelijkheden om een goeie te worden, maar dan moeten wel de verdedigende aspecten bijgebracht worden. Elke dag weer herhalen. Hoe en waar moet je staan, bal en man blijven zien, een metertje meer naar binnen of een metertje meer naar buiten et cetera, et cetera.
Vleugelverdedigers kun je ook maken, maar dan moet je er wel in investeren. Aanvallers/middenvelders die in de top niet de klasse hebben om voor de bal uit te spelen, zijn vaak heel goede verdedigers als ze bal en situatie voor zich hebben. Daar zijn voorbeelden genoeg van. Marcel Peeper, Clemens Zwijnenberg, Arthur Numan, Ruud Kool,  Hugo Hovenkamp, Wim Suurbier en zo kan ik er nog velen noemen. Ze zijn op die plaats bijna allen international geworden.
Het is toch van de zotte dat je geen goede vleugelverdedigers/backs kunt opleiden. Waar blijft bijvoorbeeld Leugers? Dat kan er een worden, maar dan moet je er wel aan werken. Je moet ze ook eigenlijk niet kopen, maar zelf maken door hen om te turnen of op te leiden. Clubs hebben spitsentrainers, maar het ontbreekt hen aan specifieke trainers voor verdedigers. Ajax heeft nu Jaap Stam daarvoor in dienst genomen.

Douglas en Mihaylov zijn top, de rest in de achterste linie bij de FC is middelmaat. In de nationale competitie komt dat niet zo tot uiting, maar internationaal vallen ze door de mand.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. harry says:

    Dat zeg ik al jaren theo. Daarom moet de scouting ook ontzettend worden uitgebreid en verbeterd. En er moet een veel betere hoofdsponsor komen zodat er meer mogelijkheden zijn. Want met spelers als leugers kom je er niet. Die kan er namelijk niet veel van. En echt grote talenten lopen er niet rond in de jeugdopleiding. Er moeten buitenlandse spelers gehaald worden of via de samenwerking met united die meer techniek en snelheid hebben. En die trage rotzooi die moet eruit.

  2. harry says:

    Om er aan toe te voegen dat er voor de overigens zwaar overschatte theo ook geen vervanger gehaald is. Een speler als pranjic had hem goed kunnen vervangen.
    Als je dan met totaal overbodige fer aan komt zetten die nog duurder is dan de vraagprijs doe je toch iets niet goed. Deze speler heeft namelijk weinig techniek weinig snelheid geen scorend vermogen geen goede pass geen goed schot en is totaal geen slimme speler. Ook jansen en brama scoren amper waardoor je veel te afhankelijk bent van de jong.
    Het is allemaal erg matig. Neem villareal wat veel beter was dan twente en nu al kansloos in het kampioenenbal.
Archief