Woensdag 24 april 2024
Twentesport

Verdedigen is ‘vies’

Geplaatst op 9 november 2011 door   ·   7 Reacties

Langzamerhand kunnen we toch stellen dat het pure verdedigen in Nederland dramatische vormen begint aan te nemen. De laatste linie bij het Nederlands elftal is al jaren de minste linie. Afgelopen zondag moest Ajax tegen FC Utrecht zes goals incasseren en dat is geen incident meer. Ze verdedigen gewoon heel slecht. Ik heb op deze plaats al meer geschreven dat de aandacht voor, en de wil om echt te verdedigen, het tegenhouden en het terugveroveren van de bal een ondergeschoven kindje is. Kortom er worden geen echte verdedigers meer opgeleid. De huidige generatie voetballers vindt het alleen nog leuk en interessant als je de bal hebt. Ook bij de amateurs. Laten we dan nog niet spreken over het koppen. Ik heb gisteravond door omstandigheden de c-junioren van Sportclub Enschede mogen trainen; daar kan niemand fatsoenlijk koppen. En dat is niet alleen bij Sportclub zo.

Hoeveel keer heeft Ajax de afgelopen tijd een zeker lijkende voorsprong nog weggegeven. En dan nog die arrogante houding van Vertonghen en in mindere mate Van der Wiel erbij. Ajax leidt alleen op als ze balbezit hebben, maar de tegenpartij heeft de bal ook wel eens!
Er moet wat gebeuren! De meeste topclubs hebben speciale spitsentrainer in dienst, maar de roep om trainers die verdedigers kunnen opleiden, zal groot worden. Frank de Boer was zelf ook een ‘salonverdediger’, geen killer. Jaap Stam heeft nog weinig kunnen bereiken bij Ajax. Sinds Jaap bij FC Zwolle in dienst trad, zag je de verdedigers met sprongen vooruit gaan.

Het gaat erom hoe je moet staan en waar je moet staan. Wanneer in de mandekking en wanneer in de positiedekking. Wanneer kort erop en wanneer ruimte laten. Wanneer in je laten lopen en opvangen, een metertje meer naar het centrum of een metertje meer naar de zijkant. Doorsluiten naar voren of doorsluiten naar achteren, man en bal zien en niet alleen de bal, enzovoort, enzovoort. Meedogenloze verdedigers als Israel, Laseroms, Jaap Stam, Spelbos et cetera zijn er niet meer. Verdedigen is allang geen minderwaardig onderdeel van het voetbal meer. Echte robuuste, meedogenloze Nederlandse verdedigers zijn er niet meer. De alarmbel moet gehesen worden.

Delen is sportief

Reacties (7)

 1. harry says:

  Dat gezeur over laseroms en israel. Deze twee spelers konden er waarschijnlijk niet veel van en schopten naar alles wat los en vast zat. Dat zegt derksen ook elke uitzending vol trots. Alleen beide spelers zouden elke wedstrijd de rust niet halen

 2. harry says:

  De moderne verdediger moet gewoon kunnen voetballen en redelijk snel zijn anders ben je te kwetsbaar. De simpele verdedigers in nederland moet je niet als maatstaf nemen die kunnen er niet veel van. In het slowmmotion tijdperk van laseroms en israel zou je de aanvaller ook met gewone duels hebben moeten kunnen uitschakelen desondanks was het een al schoppen dat kan gelukkig niet meer ongestraft.

 3. Jeroen says:

  Ik ben het volkomen met het betoog van Theo Vonk eens.

  Als je talentvol bent, je hebt snelheid en inzicht zodat jij je directe tegenstander de baas bent, dan kun je in de toekomst goud geld verdienen als profvoetballer. Ik zou er ook voor pleiten om naast de keepers school ook een verdedigers school te gaan opzetten. De talenten enkel dat te leren wat Theo hierboven heeft beschreven. Tegenwoordig moet een verdediger ook al als inschuivende middenvelder of als aanvallende buitenspeler kunnen spelen. Terwijl ze het belangrijkste, hun directe man uitschakelen, helemaal niet kunnen! Elk weekend is het weer raak, zie bv. Looms en Van der Linden bij Heracles. Voetballers die als verdediger op papier staan en hun direct man niet eens uit de wedstrijd kunnen spelen. We hebben het over spelers van het nivo Lens! Ik zou zeggen back to basic, eerst een goede verdeliger worden pas dan over aanvallen denken. Dus voor Theo is er nog genoeg werk a.d winkel. Misschien is het wel de bedoeling van deze column…..

 4. Theo,
  Bedankt dat je gisteravond de training van mij hebt overgenomen.
  Leuk stuk over verdedigen. Zal het de c1 spelers laten lezen.

 5. Paul says:

  Martin, volgens mij ben jij trainer van Sportclub C1 en niemand die daar fatsoenlijk een bal kan koppen? Zal ook wel aan de trainer liggen denk ik 😉

 6. Hans van den Berg says:

  Erg actueel onderwerp Theo. Kijk naar Jong Oranje en naar het grote Oranje gisteren. dramatisch verdedigen! Let alleen maar eens naar het “overnemen” van de dekking. het zomaar””weglopen” bij de eigen man, niet aanvoelen of men moet “doordekken” of niet.
  Vooral jeugdtrainers moeten trainen op zaken zoals duel 1 tegen 1, 2 tegen 1, “blokken” van de bal met zowel je linker als je rechtervoet. “Springtraining”: op tijd meespringen met je man, hoger uitkomen enz.Induviduele koptraining geven. Hoeveel spelers kunnen nog een wedstrijd “lezen”?; “Wanneer aanvallen, wanneer verdedigen””? Jan van Halst en Jan Wouters die beheersten dit. Uitstervend ras.
  Braafheid, van der Wiel: aardige jongens. Alleen je kunt er de oorlog niet mee winnen. Met dit soort verdedigers wordt je geen Europees kampioen.
  Jaren geleden is het mis gegaan. Zeister Visie: alles met de bal, positiespel,4 tegen 4, allemaal leuk en leerzaam. Men moet tijdens de trainingscursus ook meer de nadruk gaan leggen op verdedigen. Het is een wet in de voetballerij dat de ploeg met de minste aantal goals tegen meestal kampioen wordt!

 7. Jeroen Kiepman says:

  Ik ben het in grote lijn met Theo eens. Wel laat Barcelona al een aantal jaren zien dat je ook zonder robuuste en meedogenloze verdedigers succesvol kunt zijn. Volgens mij gaat het naast technische aspecten met name om afspraken zoals: verdedigen doen we met z’n elven, de bereidheid om mee te lopen met tegenstanders, direct omschakelen na balverlies etc.. Als een team dit soort afspraken in het veld nakomt, dan wordt het verdedigen een stuk makkelijker.
Archief