Maandag 26 februari 2024
Twentesport

Hoofdprijs

Geplaatst op 2 maart 2023 door   ·   Geen reacties

Het zal zo’n dertien jaar geleden zijn dat ik van FC Twente de leuke opdracht kreeg om Jan Joost van Gangelen te interviewen voor hun business magazine. Het was weliswaar in de nadagen van het Joop Munsterman-regime, maar zijn zakelijke handelsgeest waarde nog volop rond in de burelen aan het Colosseum. Zo vertelde een van de marketingmensen me enthousiast dat ze al de tiende horecagelegenheid in het stadion hadden geopend, wat kennelijk een pre was in de functie van een betaald voetbalorganisatie als een plafond voor het relationele netwerken met mensen die van hun baas naar een wedstrijd moeten. Anderzijds was het natuurlijk ook zo dat ik van die commerciële inslag als professioneel broodschrijver mijn graantje mee kon pikken, dus nam ik de opdracht met veel plezier aan. Na enig heen en weer gemail spraken we af dat we elkaar op 4 maart 2012 zouden ontmoeten bij PSV-Twente in Eindhoven, waar hij die middag dienst had voor Eredivisie Live van FOX Sports, de voorloper van ESPN.

Het werd een geweldige middag, die ik beleefde op een plekje naast de reservebank aan de rand van het veld, omdat de perstribune helemaal bovenin het stadion met mijn hoogtevrees geen optie was. PSV werd helemaal weggespeeld en bij de rust stond het al 0-4, waarna het in de tweede helft eindigde in 2-6, ondanks dat Douglas Pereira na dik een uur van het veld werd gestuurd en Twente dus bijna een half uur met tien man verder moest. De zege kwam geen moment in gevaar en het was voorlopig ook de laatste overwinning bij PSV, waar alleen in 2016 en 2020 nog punten werden gehaald in de vorm van twee gelijke spelen. Ook zondag was er weer geen eer te behalen en hoewel het spel niet zo bedroevend slecht was als een week eerder tegen Kowet, moet de club na deze zoveelste nederlaag in korte tijd wel oppassen dat er geen sportieve crisis gaat ontstaan, naast alle onrust op het bestuurlijke vlak, waar de drie voornaamste beleidsbepalers gelijktijdig de deur achter zich dicht doen.

Arnold Bruggink wordt de nieuwe technisch directeur, waarbij hij gedurende lange tijd zal worden ingewerkt door Jan Streuer, en alle aandacht is nu gericht op wie hij als opvolger van trainer Ron Jans binnenhaalt. De naam van Peter Bosz wordt in dit verband vaak genoemd. Als speler won hij met Feyenoord één Schaal en drie bekers, als trainer maakte hij AGOVV kampioen van Nederland bij de amateurs en promoveerde hij met Heracles naar de Eredivisie, maar werd hij bij zijn laatste drie clubs (Borrussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyonnais) voortijdig ontslagen. Toch zou hij niet alleen vanwege zijn voorkeur voor aanvallend voetbal een ideale trainer voor Twente zijn. Wat ook in zijn voordeel spreekt is het feit dat hij op het hoogste niveau nog nooit een hoofdprijs gewonnen heeft.

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief