Zaterdag 2 maart 2024
Twentesport

Studio Utrecht

Geplaatst op 31 augustus 2023 door   ·   Geen reacties

Hoeveel miljoenen zal Frans van Seumeren intussen gestopt hebben in de bodemloze put die FC Utrecht heet? De man heeft goud geld verdiend in de off shore, onder andere met de berging van de Russische onderzeeër Irkoetsk, en staat met een geschat vermogen van zo’n 350 miljoen euro in de top veertig van de Quote 500. En toch worden zijn kinderen steeds nerveuzer, want Papa is al vijftien jaar de hoofdsponsor van de club aan het Herculesplein, die nooit vergeefs een beroep op hem en zijn portemonnee zal doen. Als dat in dit tempo doorgaat, is het nog maar zeer de vraag of er voor hen nog iets van de erfenis overblijft. Het houdt ook niet op: elke transferperiode staan de zaakwaarnemers in rijen van drie voor de hoofdingang van de Galgenwaard, voor de groepsfoto van de selectie in de speciale zomeruitgave van Voetbal International zijn geen twee, maar drie pagina’s nodig en het schijnt dat de directie serieus overweegt om voor het vervoer naar de uitwedstrijden een extra spelersbus aan te schaffen.

Voor de redactie van de NOS was het een reden om er afgelopen zondagavond een extra uitzending van Studio Utrecht aan te wijden, met trainer Michael Silberbauer als het slachtoffer en Arno Vermeulen als zijn beul. Luister naar de woorden van de NOS-commentator op zijn Adidas-schoentjes: ‘Het gaat niet goed onder Silberbauer en ik denk dat de kans heel groot is dat ze hem deze week ontslaan, of na de komende wedstrijd tegen Feyenoord. Het duurt al te lang nu. Mensen pikken het op een gegeven moment niet meer. Het publiek verveelt zich daar ook helemaal dood.’ Het duurt al te lang nu: het seizoen is welgeteld drie wedstrijden gaande, maar dat telde kennelijk niet voor Vermeulen, die bloed wilde zien en meteen maar doorpakte om de ook aanwezige Ron Jans als de nieuwe trainer voor te stellen. Die reageerde met veel gevoel voor understatement: ‘Het is een beetje onrustig daar. Het is lastig, ik vind dat clubs geduld moeten hebben met trainers en ze niet zomaar aan de kant moeten zetten.’ Maar dat was niet voldoende voor Ienieminie (‘Zullen we het over voetbal hebben?’) Affelay: ‘Ik zou jou echt wel heel graag bij Utrecht willen zien, samen met Jan Streuer. Ik denk dat jullie daar echt wat teweeg kunnen brengen.’

Nu loop ik al een tijdje mee, maar een dergelijke executie op de televisie had ik nog nooit gezien. Voor mij was het al een huiveringwekkende ervaring, kunt u zich voorstellen wat het geweest moet zijn voor de Deense trainer, die intussen inderdaad ontslagen is. Maar omdat ik een optimistisch mens ben, denk ik dat deze nieuwe aanpak van onze publieke omroep in het post-Van Hooijdonk-tijdperk ook kansen biedt. Zo ontstaan er ongekende mogelijkheden om misstanden in het nationale en internationale voetbal aan te pakken en op te lossen. Silberbauer weg bij Utrecht? Oké, who’s next? Rubiales met z’n cojones aan de schandpaal? Infantino hastalavista bij de FIFA? Overmars terug in de pikorde bij Ajax? Het kan allemaal geregeld worden, vraag het maar aan Arno Vermeulen, officieel aanklager bij het Internationaal Voetbalstrafhof van de NOS.

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief