Dinsdag 20 februari 2024
Twentesport

Hengelo dankt naam als atletiekstad aan Rob Kerkhoven

Geplaatst op 21 november 2023 door   ·   Geen reacties

In de gebenedijde  leeftijd van 86 jaar is afgelopen week grondvester Ron Kerkhoven overleden, jarenlang het gezicht van het  roemruchte atletiekevenement FBK Games te Hengelo, overleden. Hij had een groot hart voor de sport in het algemeen, was gegrepen en had als ambtenaar  Sportzaken  veel van doen met wat toentertijd nog de Adriaan Paulen Memorial was, later omgedoopt tot Fanny Blankers Koen Stadion.

De atletiek was eigenlijk de tweede sportliefde van Kerkhoven, want in actieve zin was de zwemsport de eerste. Hij was in de jaren zestig als assistent-bondscoach van de Nederlandse zwemploeg en werd in 1964 gepromoveerd tot bondscoach. In 1968 pakte Ada Kok onder leiding van trainer Kerkhoven goud bij de Olympische Spelen in Mexico. Daaropvolgend werd Kerkhoven zwemcommentator bij NOS  en maakte met zijn ploeg grote successen mee, waaronder dus de Olympische Spelen.

Na zijn successen in het mondiale zwemmen koos Kerkhoven voor een ambtelijke  baan ten gemeentehuize. Hij werd in 1972 werd hij directeur van de Dienst Lichamelijke Opvoeding en Sport in de gemeente Hengelo, In die job heeft Kerkhoven grote aanmerkelijke prestaties geleverd bij het voorkomen van de afbraak het Stadion Veldwijk. Hij trok activiteiten aan, waaronder speedway. En stond ook aan de basis van wat, als eerbetoon een der grootste Nederlandse atletes,het Fanny Blankers Koen Stadion werd gedoopt.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief