Vrijdag 12 juli 2024
Twentesport

Kostdat?

Geplaatst op 5 juni 2024 door   ·   Geen reacties

Het verwondert ons, trainers, dat we bij de loopgroepen zo weinig nieuwe leden mogen verwelkomen. Dat heeft niet te maken met de initiatieven van onze atletiekvereniging. Integendeel: in aanloop naar een trimloop in onze stad kunnen beginners voor nop door ons begeleid worden. Opdat de aanvankelijk moeizaam bewegende aspiranten onder onze bezielende leiding transformeren tot min of meer elastische hardlopers. Daartoe vervoegen zij zich op een zeker tijdstip in grote getale op onze atletiekbaan, waar zij instructies, tips en tricks ontvangen.

Vrijwel alle deelnemers reageren enthousiast. Een enkeling, doorgaans van het corpulente type, haakt teleurgesteld af. Doorgaans omdat een blessure zich eerder aandient dan het gehoopte verlies aan kilo’s. Enfin, wat overblijft zijn supergemotiveerde dilettanten, die gedreven participeren aan de gratis trainingen en blij constateren, dat zowel conditie als techniek met sprongen vooruit is gegaan.

Nadat de trimloop tot ieders tevredenheid was voltooid, werd terstond door bijna alle deelnemers bezworen zich op te gaan geven bij onze atletiekvereniging. De trainingen waren immers top.

Vervolgens bleef het stil en leken de deelnemers van de aardbodem te zijn verdwenen. Blijft over het mysterie waarom er zich daarna geen mens vertoonde op ons tartan. Ik gis, maar ik vermoed dat de paar honderd euri contributie per jaar de niet te slechten hindernis vormt. Ondanks de plezierige en nuttige begeleiding, de fraaie accommodatie – waaronder een prachtige kantine en een goed uitgerust krachtcentrum – verdwenen de aspirant-atleten in de verschillende wijken. Waar zij, al dan niet met anderen, hobbelen over het asfalt. Vrij van trainingstijden maar vooral: kosteloos. Een gemiste kans, ook al omdat ik af en toe meen een wilde loper of loopster te herkennen in het vrije veld. Kromgebogen en schuifelend, kennelijk zijn de lessen in looptechniek inmiddels in de vergetelheid geraakt.

Maar ja: de idee dat je moet betalen om te mogen hardlopen daar waar het ook gratis kan, staat velen tegen. OK, dan maar hobbelen over asfalt met een select groepje, de kantine is thuis en de koffie is gratis.

Zonde.

Erik Endlich

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief