Zaterdag 24 februari 2024
Twentesport

Op weg naar de ontknoping

Geplaatst op 29 juli 2023 door   ·   Geen reacties

De ‘ Tour de France pour les femmes ‘ nadert zijn ontknoping. En ook vrijdag lukte het het peleton niet om de overgebleven vluchter te pakken te krijgen. Emma Norsgaard, als junior al eens Deens Kampioene bij de vrouwen geworden, hield een seconde over en won. De UCI heeft inmiddels de inschrijving voor de cursus “Hoe pak ik op tijd de vluchters terug “ opengesteld. Volgens de eerste berichten loopt het storm.

Met Lotte Kopecky als de nummer één in het algemeen klassement gaan we het weekend in. Maar dit moeten zij en haar ploeggenoten doen zonder ploegleider Danny Stam. Na zijn kamikaze rit van donderdag met aan de bumper Demi Vollering, zich niet storend aan welke regel in het wielerreglement dan ook nam de jury de beslissing om hem uit koers te halen. Volkomen terecht, ik kan niet anders concluderen. Het aan de bumper terugbrengen van een renster die gevallen is of met materiaalpech op achterstand is geraakt mag nu eenmaal niet, al blijkt dat gehoord de uitlatingen  niet bij iedereen bekend te zijn,  en het passeren van de auto’s in de karavaan met een renster aan je bumper mag al helemaal niet. Daar kun je hele verhalen van maken, en dat gebeurde dan ook. Maar verhalen tellen niet, de almachtige jury oordeelt en beslist.

De 20 seconden straf vanwege stayeren voor Demi Vollering waren dus terecht, en daar mocht ze nog blij mee zijn, want een hogere straf had gekund. Maar vooral het gemis van Stam zal zich in de koers het meest laten voelen. Het inzicht, zijn sluwheid en snelheid van denken over de keuzes die gemaakt moeten worden, in alles gaat SD Worx Stam missen. Natuurlijk beschikt de doorgeschoven Anna van der Breggen ook over koersinzicht en kennis van zaken, maar vooral de ervaring van Danny Stam in het nemen van de goede beslissingen, of wel het als geen ander kunnen lezen van de koers,  die mist ze .

En dus ben ik heel benieuwd naar wat er vandaag en morgen zal gebeuren. De aangekondigde strijd tussen Vollering en Annemiek van Vleuten lijkt er dus te komen. En dat kan een prachtige clash worden. Annemiek van Vleuten gaat na het winnen van de Vuelta en de Giro opnieuw voor het drieluik.  Vorig jaar was ze in de beklimmingen nog verreweg de betere t.o.v. Vollering, maar die rollen lijken gezien de Vuelta omgedraaid. Met alles wat er de afgelopen dagen gebeurd is zal Demi Vollering alleen maar sterker zijn geworden.

Deze week werd er op diverse sites al gezinspeeld over een ’Avondetappe’ voor de vrouwen. De NOS was een week te vroeg gestopt, had ook nu al de vrouwentour ’s avonds op het programma moeten zetten.

Laten we dat nou maar niet doen. De top is niet breed, het grote pak niet goed genoeg, waar moet je het in hemelsnaam  Iedere avond over hebben. De vrouwentour heeft te weinig geschiedenis, en om iedere avond opnieuw de verhalen van Roxane Knetemann aan te moeten horen die ze ’s middags ook al verteld heeft, dat trek ik geen week lang. En dat zegt een fan…. Dan zou ik nog eerder een Vive le Vélo willen, want als ik de middaguitzendingen van de vrouwentour langs zapp valt me vooral de rust en de kennis van Ruben van Gucht en Ine Beyen op. Daar waar ik bij de mannen de NOS inmiddels boven aan mijn lijstje heb staan neig ik bij de vrouwen steeds meer naar “ de Belg “ die op een rustige manier een prachtige uitzending neerzetten.

Maar we moeten nog twee dagen. Ik blijf zappen.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief