Vrijdag 21 juni 2024
Twentesport

Paardenmarkten

Geplaatst op 6 oktober 2022 door   ·   Geen reacties

Twente is bij uitstek de regio waar de liefde voor de viervoeter geen grenzen kent. Dat de liefde zich tot ver in Duitsland uitstrekt, zal geen verrassing zijn. De paardentrailers staan in rijen van vier opgesteld bij de diverse maneges. Paarden hebben verzorging nodig. Maar waarom voelt ons vrouwelijk deel van de bevolking zich zo aangetrokken tot deze vorm van zorg? Paarden moeten gewassen, geborsteld en bereden worden. Is het dat laatste?  De natuur moet voor mens en dier zijn gang gaan.

De fietser die al of niet met een e-bike voor het buitengebied kiest, komt regelmatig de gang van de horses tegen. Op de fietspaden, slingerend tussen het donkerbruine, nog met stro gemengde bruine last, ongebreideld op ’s lands fietspaden. Het hippische gebeuren is doorspekt met bijzonderheden. Wat te denken van het verloten van een pony aan een van de kinderen uit het o-zo-rustige grensdorp Denekamp. Alsof het een kermisattractie is waar van oudsher het touwtje trekken net zo gewoon is als het verloten van een pony. Het zal de winnares een zorg zijn. Maar daar denkt de dierenwelzijnsorganisatie ‘House of Animals’ duidelijk anders over. Een paardenmarkt, dat is niet meer van deze tijd. Tegen de wet, in strijd met de ‘Wet Dieren’. De ‘Paardenmarkt’ in Denekamp is zich van geen kwaad bewust. ‘En mocht de winnares geen weiland bij de deur hebben, krijgt zij kermisgeld en houden wij de pony”. En dat allemaal in een dorp waar, naast de Kerk en het Klooster, museum Natura-Docet de meeste uitstraling heeft.

Nog geen maand later vindt er een nog groter ‘paarden-dorpsfeest’ plaats, nog geen dertig kilometer verwijderd van het nostalgische grensdorp. In Boekelo wordt het gegeven van de paardenmarkt met een korreltje zout genomen. Juist in Boekelo! Wat heet, een korreltje? Met tien zakken zout. De Military is nu, van een paardenmarkt  uitgegroeid tot een van de grootste hippische wedstrijden van de wereld. Topruiters uit de hele wereld willen in Boekelo er bij zijn. Aan de start enkele Olympische medaillewinnaars en internationale kampioenen. Ze komen af op een wedstrijd met aanzien. En alles wat zich daar omheen afspeelt zal hen een zorg zijn. Sport en business, zien en gezien worden. De paden op voor de herfstfair in een zakelijk entourage. Auto’s, sieraden, lifestyle. En tussendoor even een veterinaire keuring voordat de dressuurproeven beginnen. Zou de dierenwelzijnsorganisatie ‘House of Animals’ ook anoniem meekijken zoals in Denekamp? Zo heeft ieder dorp zijn volksfeest, al of niet met een loterij, maar wel met drank, veel drank, vooral in Boekelo.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief