Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

Sporter van het jaar

Geplaatst op 30 september 2022 door   ·   Geen reacties

De persconferenties van Van Gaal zijn altijd de moeite waard. De schuine blik naar het journaille, de tegenvragen van hem in de zin “Heb jij daar ook al verstand van? Neem eens de tijd om te analyseren. Dat geeft je de basiskennis om je werk goed te doen. Ik doe niets anders. Ik analyseer de Belgen en win de wedstrijd”.

Iedere sport heeft kwetsbare momenten. Net zoals Van Gaal een spel speelt en zich spelenderwijs beroept op zijn acteertalent, zo zijn veel voetballers behept met een dosis zelfbeklag en aanleg voor theater op het moment dat ze even genieten van de aandacht in die horizontale positie. Blessure.  Ploeggenoten er bij, flesje water, medische hulp waaronder de arts die meespeelt zoals kinderen ‘doktertje spelen’. Het spel wordt nog interessanter op die momenten  daar waar de ploeg met één punt voorstaat. Tijdrekken heet dat, ofwel theater in het kwadraat.

En dan de vraag aan Van Gaal, na de wedstrijd tegen België, “U bent toch liefhebber van het wielrennen? Hebt u de finale van het WK dameswielrennen gezien? Zijn antwoord was na even nadenken: ‘Nee’. En zoals hij reageerde, bij het horen van de overwinning door Annemiek van Vleuten, ”Dat is nu echt van Vleuten, zij weet hoe je met tegenslagen om moet gaan. Zij is een voorbeeld voor alle sporters”. Alle sporters, maar natuurlijk niet voor de theaterspelers in de voetballerij en al helemaal niet voor zijn selectie.

Annemiek Van Vleuten. Haar wielercarrière met een veelvoud aan ongevallen:  gebroken heup, schouder, pols en nu bij het WK wielrennen in Australië loopt ze een gebroken elleboog op tijdens een val in de ‘tijdrit gemengde teams’. Als acht-en-dertig jarige heeft ze een mentale weerbaarheid  die bij het spelletje dat voetbal heet, ondenkbaar is. Vijf dagen na de val die een polsbreuk tot gevolg heeft, dan weer aan de start met ‘loopgips’ om de elleboog, in de regen van start, de hellingen op met als opdracht om Marianne Vos te helpen aan de wereldtitel. En zo bescheiden. Winnares van Olympisch Goud,  Ronde van Italië, Ronde van Frankrijk, Europese titel en nu voor de tweede keer de wereldtitel.

De keuze voor sportvrouw en trainer van het jaar? De keuzeheren – en dames-  kunnen dat onder een kop koffie nu al beslissen. Annemiek van Vleuten bij de dames, de bondscoach als beste trainer. En voor Louis van Gaal nog eens de Gouden Televisiering  voor de beste conferencier.

                                                                       Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief