Donderdag 9 mei 2024

Net naast podium, maar wereldprestatie Rachel Klamer

Geplaatst op 27 juli 2021 door   ·   Geen reacties

DENEKAMP – Het kan zomaar de meest onderschatte Nederlandse prestatie van de Olympische Spelen in Tokio worden, de vierde plek van triatlete Rachel Klamer uit Denekamp. Naast het podium, zonder medaille, maar wát een race en één van de vijf vrouwen binnen de 1.58.

Achter winnaar Duffy in 1.55.36, Tayler Brown in 1.56.50 en Zafares in 1.57.48 kwam Klamer als vierde over de meet in een tijd van 1.57.48. De geboren liet bij het fietsen en zwemmen gaten vallen, maar kwam bij het afsluitende lopen ongeëvenaard terug. Ze liep naar een ongedachte vierde plek.

De omstandigheden waren woest, ongedacht, met wind (tyfoon) en regen – onvermoede omstandigheden. Na de finish was de 30-jarige atlete zichtbaar uitgewoond – total loss over de streep, maar wel haar beste klassering ooit op de Olympische Spelen.

Zeven jaar geleden werd ze in Londen 36ste, vijf jaar geleden tiende in Rio de Janeiro en dus vierde in Tokio. Ze ging er zichtbaar, fysiek en mentaal, voor tot het uiterste. Ze liet, enigszins weer aanspreekbaar dat ze óók had gelopen voor haar afgelopen jaar overleden moeder, wetend hoe trots die op haar geweest zou zijn.