Maandag 4 maart 2024
Twentesport

We zijn er bijna…

Geplaatst op 22 juli 2023 door   ·   Geen reacties

De Tour ligt op schema, vandaag de op een na laatste etappe, morgen rijden we naar Parijs en is het gedaan voor dit jaar. En met deze zin is alles wat voorspelbaar is gezegd. De rest, de invulling, hoe helderziend je ook denkt te zijn, de Tour is niet te voorspellen. Benieuwd hoeveel motorrijders tijdens de op een na laatste etappe, een bergetappe die er zijn mag, met boetes bestraft worden of een rijverbod voor de zondag opgelegd krijgen. Het lijkt de nieuwe tendens, motoren mogen zo lang het kan dicht bij de renners rijden en als het dan mis dreigt te lopen blijken ze vast te komen zitten in de mensenmenigte, die nog net een ezels paadje heeft vrijgehouden, en soms nog minder. Straf: een dagje schorsing. Oorzaak: onkunde en gebrek aan inzicht van de Tour-organisatie en wedstrijdjury.

De veiligheid van de renners is in het geding, het koersverloop wordt beïnvloed en dus is er sprake van een flink probleem. Tot nu toe is de schuld steeds neergelegd bij degenen die zich vast reden in de massa, de motards dus met fotograaf of cameraman achterop. Maar het probleem ligt natuurlijk veel gecompliceerder. De enorme mensenmassa laat zich niet tegen houden, niet door instructies, zeker niet door een touwtje. Alles in de hekken, het zou een oplossing zijn maar alleen de gedachte is al lachwekkend: niet te realiseren. Overigens, een betere keuze bij het plaatsen van die hekken zou al een hele verbetering zijn, het kijken naar de hekken waar honderden meters lang niemand achter staat verveelt snel.

Jonas Vingegaard gaat dus opnieuw de Tour winnen. Twee dagen lang tot het uiterste gaan leverde een voorsprong op die van 10 seconden inmiddels meer dan zeven en een halve minuut bedraagt. En dat in twee dagen, de tijdrit en de zware bergetappe de dag erna.

Tadej Pogacar zag dit niet aankomen, zoals niemand dit zag aankomen. Benieuwd wat er in hem omging, de snelste tijd van Wout van Aert verpulveren om er 25 seconden later achter te komen dat zijn Tour mislukt is. Dat gun je niemand. En als je dan de volgende dag het tempo helemaal niet meer kunt bijhouden, dan is de klap een mokerslag geworden.

Oorzaak ? Zeg het maar. De valpartij in het begin van de etappe ? Mentaal toch niet sterk genoeg ? De vorm toch minder dan dat het zich tot de tijdrit liet aanzien ? Maar waarschijnlijk had hij het tv-verslag van de NOS op zijn oortje, althans, als ik de reacties van veel mensen op de diverse sites lees. Joris van de Berg werd hard aangepakt door de luisteraars, niet objectief richting Pogacar, veel te harde en te kritische opmerkingen. Neergesabeld.

Gek, ik heb de gehele uitzending gezien en gehoord, het is mij niet opgevallen. Ergo, ik vond het een uitstekend verslag, waarin ik uitsluitend objectiviteit hoorde.

Zelfs met mijn niet al te beste linker oor.

Harry Middeljans

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief