Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Weemoed naar vroeger

Geplaatst op 27 mei 2023 door   ·   Geen reacties

We zijn er bijna. Vandaag nog de tijdrit, zondag de i.h.a. nietszeggende laatste etappe, en dan zit de Giro 2023 er al weer op. Drie weken, ze vlogen voorbij, en nu dus op naar de huldiging. In Rome, met als toetje een etappe Rome – Rome. Vreemd, daar waar de Tour jaarlijks in Parijs finisht, de Vuelta in Madrid zijn laatste meters maakt, daar is Rome nog nooit als finishplaats van de Giro opgevoerd. Milaan nam meestal de honneurs waar.

Die laatste etappe is, met de Tour de France als trendsetter, uitgegroeid tot een nationale feestdag in plaats van een strijd om de eindzege. Want een drankje met de ( bijna ) winnaar met zijn ploeggenoten, eindelijk weer eens een gewoon gesprek met een goede collega-renner niet zijnde een ploeggenoot kunnen houden, even afstappen voor een foto met een fan, het wandeltempo, het is gewoon één groot circus. Jan Janssen won als eerste Nederlander de Tour de France, maar moest toen op de laatste dag zich het snot voor de ogen rijden om Herman van Springel te verslaan. Want die bewuste laatste etappe was een tijdrit, van Springel stond eerste, maar Jan stond niet overdreven ver achter. Spanning alom, spanning tot het einde. Ik pleit ervoor om elke ronde af te sluiten met een tijdrit, of eventueel een klimetappe. Nu weet je dat de bewuste Ronde niet uit 21, maar 20 etappes en een toegift bestaat, dan is het weer een echte etappe-koers over 21 etappes. De kans op echte strijd is dan veel groter dan nu.

Maar hoe zal zondag het verloop zijn als het verschil tussen de nummers 1 en 2, vooruit, ook 3 er nog bij, slechts enkele seconden is. Gaan we dan ook “carnavallen  “ op de fiets ? Denk het niet, dan zal er gereden moeten worden, wordt de strijd pas op de laatste dag echt beslist. Zou toch leuk zijn.

Thomas, Roglic, Ameida. Een van de drie. De tijdrit zaterdagmiddag is dus echt nog van belang. Na het uitvallen van Remco Evenepoel zal genoemd drietal de strijd gaan voeren. Natuurlijk is het jammer voor Remco, maar hij is niet de eerste favoriet die uitvalt of gewoon een slechte Tour/Giro of Vuelta rijdt. De nationale rouwtijd in België is zondag ook voorbij, daar kan het leven vanaf maandag weer normaal opgepakt worden.

En nu maar hopen dat de verschillen in de tijdrit zorgen voor een spannende laatste dag. De Belgen hebben in dat geval het antwoord al klaar.

Remco had het nooit zover laten komen.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief