Vrijdag 23 februari 2024
Twentesport

STEVO in eersteklasser (zeker nu)

Geplaatst op 2 mei 2022 door   ·   Geen reacties

Volgend jaar bestaat de voetbalclub STEVO (ze schrijven het met hoofdletters) negentig jaar, jawel, negentig, beter gezegd NEGENTIG. In dat volgende seizoen moet STEVO minimaal op het niveau spelen waarop het nu ook acteert. Dat is de eerste klasse van het zondagvoetbal. Minimaal, want de voetbalvereniging heeft in haar bestaan al hoger gespeeld, wat heet, STEVO is kampioen van Nederland geweest.

Er waren tijden dat ik er geregeld kwam, op sportpark De Peuverweide te Geesteren. Er waren tijden dat ik er in functie langs de lijn stond, want in de vrije tijd bezocht ik elk weekend een wedstrijd teneinde daar verslag van te doen, van La Première tot Bon Boys en van Sparta Enschede tot De Zweef. Dat hoorde niet bij mijn werk (door de week dat was vooral stad en streek), ik deed het uit aandrift. En als ik er dan toch was, kon ik er ook wel verslag van doen. Dat ging de Topper van de Week heten.

Zo kwam ik ook geregeld bij STEVO en dat was de tijd dat Henk Droste daar voorzitter was. Een heer van stand. Hij hield toespraken in de Chinese traditie, ze konden – bij wijze van (s)preken wel een week duren, dat wil zeggen de kortere, en ze
ademden brille en branie. Hij wist waar hij het over had, maar was ook half pastoor en half patroon.

Er waren er die Droste arrogant en belerend vonden en zich daaraan ergerden, maar ik hield wel van dat theater, waar wierook was, daar was ook mirre en daar dolf men goud. En daarbij, het waren de gouden jaren, mede doordat Droste ook een bijna-naamgenoot aan de club wist te binden namelijk het fenomeen Epi Drost, ooit de meest aanvallende verdediger van Nederland, in de gloriejaren van FC Twente.

>Je kunt van Droste veel zeggen, maar hij was Meneer Pastoor en Meneer Voorzitter ineen. Bidden en Preken. Ora et Labora. Amen. Daar hebben later Huis in het Veld noch de Oude Wesselinken aan kunnen tippen. En in het memorabele jaar 1989 promotie naar de hoofdklasse, toen het hoogste niveau van Nederland. Om nou te zeggen dat STEVO daar thuishoort, nee, maar de club hoort wél thuis in de eerste klasse.

Dat geldt temeer daar STEVO volgend seizoen negentig jaar bestaat. Alleen al daarom moet de nakende degradatie worden afgewend.

Over de herkomst van de naam STEVO weet niemand het fijne. Er schijnt een pastoor of een kapelaan te zijn geweest die Steeds Vooruit bedacht en een balorige kapelaan die dat dan wee afkortte.

Han Pape

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief